Bouwbedrijf VolkerWessels overweegt beursgang

herintreder Het op een na grootste bouwbedrijf van Nederland ziet een terugkeer naar het Damrak als serieuze optie.

De Amsterdamse beurs krijgt er mogelijk een groot bouwbedrijf bij. VolkerWessels, de op een na grootste bouwer van Nederland, overweegt een beursgang. Als die keuze inderdaad wordt gemaakt, maakt het bedrijf zijn herintrede op het Damrak. Van 1990 tot 2003 had VolkerWessels ook een beursnotering.

Volgens een persbericht van het bedrijf is een beursgang nog geen zekerheid. VolkerWessels' enige aandeelhouder, de investeringsmaatschappij Reggeborgh van de familie Wessels, heeft te kennen gegeven dat zij haar kapitaal meer wil spreiden. Een beursgang, waarbij de familie een deel van de aandelen van het bouwbedrijf behoudt, is volgens het bedrijf een van de opties. Dat betekent dat de familie die aandelen ook aan een andere partij zou kunnen verkopen.

In een gesprek met Het Financieele Dagblad lijkt Henry Holterman, directeur van Reggeborgh en president-commissaris van VolkerWessels, een stap verder te gaan en lijkt de keuze voor een beursgang al gemaakt. Dik Wessels, de man die het bedrijf groot maakte en er nog altijd commissaris is, bevestigde dat gisteren min of meer tegen Quote.

Maar hij benadrukte ook dat een beursgang geen uitgemaakte zaak is. Politieke omwentelingen, bijvoorbeeld in Nederland en Frankrijk, zouden de beslissing kunnen beïnvloeden. In beide landen zijn dit voorjaar verkiezingen die gewonnen kunnen worden door partijen (PVV, Front National) die sceptisch staan tegenover Europese samenwerking. Wessels zei dat zijn familie wel een meerderheid van de aandelen wil houden.

Met een omzet van 4,9 miljard euro in 2015 en ruim 15.000 werknemers is VolkerWessels na Bam het grootste bouwbedrijf van Nederland. Het bouwt woningen, kantoren, wegen, tunnels en technische installaties, legt warmte- en stoomleidingen aan en verzorgt de installatie en het onderhoud van telecomnetwerken.

Tot de projecten van de laatste jaren horen de bouw van het nieuwe kantoor van het Internationaal Strafhof in Den Haag, de verbreding van de A1 bij Muiden, inclusief het aquaduct onder de Vecht, en de aanleg van het laatste deel van de A4. VolkerWessels bouwt ook de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. VolkerWessels heeft een grote Britse poot en is actief in Canada en rond Seattle in de VS.

Het bedrijf heeft de crisis beter doorstaan dan concurrenten als Bam, Ballast Nedam en Heijmans. Van 2009 tot en met 2015 schreef VolkerWessels steeds zwarte cijfers. Alleen in 2012 werd een verlies gemaakt van 121 miljoen euro, een gevolg van afschrijvingen op grond en vastgoed die door de economische crisis een deel van hun waarde hadden verloren. Over 2015 boekte VolkerWessels een nettowinst van 125 miljoen euro.

Wessels debuteerde in 1990 op het Damrak toen zijn bouwbedrijf het beursgenoteerde IBB Kondor overnam. In 2003 haalde Wessels zijn firma, die eerder was samengegaan met Volker Stevin, van de beurs af. De koers van het aandeel was zo ver gedaald dat Wessels c.s. een overname door een andere partij vreesde.

In 2007 kreeg Wessels in CVC Capital Partners een mede-eigenaar. De private investeerder wilde in 2012 weer van zijn belang in het bouwbedrijf af en is sinds 2013 geen aandeelhouder meer. Reggeborgh kocht die aandelen over.

De investeringsmaatschappij van de familie Wessels is niet vermaard om haar openheid. De website bestaat - al jaren - uit welgeteld één pagina. VolkerWessels is niet het enige bezit van Reggeborgh. De maatschappij heeft een flink belang in Varo Energy, een bedrijf dat olie opslaat en distribueert en in Zwitserland een raffinaderij bestiert. Reggeborgh heeft verder een belang in de bankier Van Lanschot, in afvalververwerking (Evi), in gezondheidsonderzoek (Prescan) en in het nodige vastgoed in Nederland, Duitsland en enkele andere landen.

De maatschappij liep de afgelopen jaren binnen door de verkoop van glasvezelnetten in Nederland aan KPN en in Europa aan het Franse Antin. Wessels, een van de meest succesvolle ondernemers van Nederland, begon met glasvezel toen de meeste telecombedrijven dat niet aandurfden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden