Bouwbedrijf Heijmans duikt diep de rode cijfers in

Aantrekkende woningmarkt is een klein lichtpuntje voor verlieslijdende onderneming

Bouwbedrijf Heijmans heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 47 miljoen euro, terwijl in 2013 nog een winst werd geboekt van 2 miljoen. Het bouwbedrijf, dat de cijfers gisteren naar buiten bracht, schreef af op vastgoedposities en kampte met flinke reorganisatiekosten. De omzet van het aannemersconcern daalde van 2 miljard euro in 2013 naar 1,9 miljard vorig jaar.

De pijn zat vooral bij het onderdeel dat infrastructurele projecten uitvoert in Nederland. Dat onderdeel, Wegen & Civiel, werd onder meer geconfronteerd met een verlies van 11 miljoen euro op een klus in Tilburg.

Bij de Energiefabriek Tilburg wilde Heijmans een aantal wijzigingen doorvoeren die volgens de Raad van Arbitrage voor de bouw niet strookten met het contract van de klus. Heijmans zoekt op dit moment nog naar mogelijkheden om de schade van deze uitspraak te beperken.

Wegen & Civiel staat al langer onder druk. Volgens Heijmans zijn daar meerdere oorzaken voor. Zo 'blijkt het moeilijk' om te koersen op een stevige winstmarge, als telkens achteraf gezien klussen tegen een te lage vergoeding zijn aangenomen waardoor het bedrijf daar amper aan verdient. Toch verwacht Heijmans met extra maatregelen de resultaten bij de Nederlandse infrastructuurpoot het komende jaar te verbeteren.

Heijmans liet verder weten dat de reorganisaties bij de onderdelen Utiliteit, Civiel en het Duitse dochterbedrijf Oevermann op schema liggen. In totaal verdwijnen er 350 banen. De herstructureringskosten bedroegen 29 miljoen euro en op vastgoedposities werd 14 miljoen euro afgeboekt.

Bestuursvoorzitter Bert van der Els is, ondanks het verlies in 2014 optimistisch over de toekomst. Hij verwacht een forse verbetering van het onderliggende operationele resultaat dit jaar. "Dat moet mogelijk zijn, gezien de genomen maatregelen, de aantrekkende woningmarkt in de tweede helft van vorig jaar en de goede orderportefeuille".

De woningmarkt laat volgens het bedrijf 'nadrukkelijk herstel' zien. Heijmans verkocht vorig jaar 1347 huizen, tegen 1082 in 2013; een toename van 25 procent.

In 2013 werd het dieptepunt bereikt qua aantallen nieuw gebouwde huizen in Nederland, als gevolg van de economische crisis.

De aantrekkende woningmarkt biedt perspectief voor Heijmans, zeker nu ook de huizenprijzen weer in de lift zitten. Heijmans maakte ook bekend dat het Sjoerd Vollebregt, de oud-topman van Stork, binnenkort wil benoemen tot commissaris van het bedrijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden