Bouwbedrijf betaalt panelen als compensatie voor vervuiling

Veel bedrijven kunnen niet anders dan broeikasgassen uitstoten: zoals wegenbouwer Mourik Groot-Ammers, met zijn asfaltwalsen en vrachtwagens vol materialen. Sinds een half jaar biedt de CO2 Bank Utrecht dergelijke vervuilers een compensatiemogelijkheid. En zo heeft Mourik de tachtig zonnepanelen betaald op basisschool De Brug in Vianen. Morgen worden ze officieel onthuld.

De CO2 Bank Utrecht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederatie Utrecht om de opwekking van duurzame energie in de regio te stimuleren. Ze koppelt groepen aan elkaar binnen de Utrechtse provincie. Zo compenseert het bouwbedrijf de hoeveelheid CO2 die is uitgestoten bij werkzaamheden aan de N237, die van de stad Utrecht naar Amersfoort loopt, via Soesterberg.

Het bouwbedrijf is sinds de start van het project in januari de eerste klant van de CO2 Bank Utrecht. De Bank heeft voor de hele provincie laten nagaan welke schooldaken geschikt zijn om panelen te dragen. De tien beste daken kwamen in aanmerking voor zonnestroom. Basisschool de Willespoort in Wilnis was begin juni de eerste, met 55 eigen zonnepanelen.

De panelen helpen de school aan goedkope energie, maar geeft leerlingen tegelijk een les in milieu. Op een informatiebord in de school kunnen ze precies aflezen hoeveel stroom er wordt opgewekt. En dat wordt ook uitgedrukt in het aantal lampen dat daarmee kan branden, of hoeveel kilometer een elektrische auto daarop kan rijden.

De installatie op basisschool De Brug ligt in een oost-west opstelling. Dat betekent dat de panelen gericht zijn op het oosten en westen en dus van 's ochtends vroeg tot 's avonds zonne-energie kunnen opvangen.

Na de scholen zijn de sportclubs in Utrecht aan de beurt. Als zij financiering zoeken voor projecten rond energiebesparing en/of duurzame energie dan kunnen zij zich melden op www.co2bank-utrecht.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden