Bouwbedrijf Bam: de crisis is bijna voorbij

CEO Rob van Wingerden en CFO Thessa Menssen geven een toelichting op de jaarcijfers van Koninklijke BAM Groep. Beeld ANP

Veel bedrijven en bedrijfstakken hebben de economische crisis vaarwel gezegd. Ze boeren goed of floreren. Maar bij ‘s lands grootste bouwbedrijf Bam ligt dat anders. “We beginnen de crisis achter ons te laten”, zei bestuursvoorzitter Rob van Wingerden vandaag bij de presentatie van Bams resultaten over 2016.

Spoortjes ‘crisis’ zijn er, ruim acht jaar na het uitbreken ervan, nog steeds. De bouw van kantoren staat in Nederland op een laag pitje en er is weinig vraag naar winkelruimte. Veel vraag is er wel naar woningen, maar de mogelijkheden om nieuwbouwwoningen neer te zetten zijn beperkt: gemeenten lopen achter met het verstrekken van vergunningen en het opstellen van bestemmingsplannen - een erfenis van de crisis.

Grotendeels voorbij

In delen van Nederland is de bouwmarkt nog slap, wat er onder meer toe leidde dat Bam in november voor woningbouw bedoelde grond in het noordoosten verkocht - met een boekverlies van 15 miljoen euro. In Duitsland had Bam last van faillisementen van onderaannemers en verliezen op oude projecten. Bam voerde vorig jaar nog reorganisaties uit (kosten: 33,5 miljoen) en heeft nog voor 300 miljoen aan projecten lopen die zijn aangegaan toen het om werk zat te springen en de winstgevendheid er wat minder toe deed. Daar kan een nog tegenvallertje tussenzitten.

Voorbij is de crisis niet, maar grotendeels voorbij is die wel. In 2015 bleek dat uit Bam’s resultaten: 88,2 miljoen euro winst (eenmalige posten niet meegerekend ) en in 2016 ook: 102,7 miljoen (idem). Met eenmalige mee- en tegenvallers erbij hield Bam netto 46,8 miljoen aan 2016 over (10,2 miljoen in 2015). Daarbij had het bedrijf last van de flinke waardevermindering van het Britse pond - Bam haalde 30 procent van zijn omzet uit het Verenigd Koninkrijk. Die waardedaling is, memoreerde Van Wingerden, voorlopig het enige nadeel van de naderende Brexit.

Misgelopen

Reorganisaties staan voor dit jaar niet op de rol en in de meeste landen waar Bam actief is, zijn de perspectieven redelijk tot goed. Daarnaast schrijft Bam niet meer in op projecten met veel (financiële) risico’s. Winst is belangrijker dan omzet.

Of die behoedzaamheid ertoe heeft geleid dat Bam opdracht voor de verdiepte aanleg van de A10 bij de Amsterdamse Zuidas misliep, zei Van Wingerden niet te weten. ‘Dat onderzoeken we nog. Het kan natuurlijk zijn dat zij slimme oplossingen hadden.” Met ‘zij’ doelde hij op Hochtief, Fluor en Heijmans, de bedrijven die het prestigieuze project uitvoeren.

Desondanks zit de orderportefeuille van Bam, dat sinds 2008 zijn personeelsbestand zag dalen van ruim 27.000 naar minder dan 20.000, redelijk vol. Er zit voor 10,2 miljard euro aan opdrachten in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden