Bouw nieuw Cultuurhuis verdeelt Winschoten

Tegenstanders geloven niet in voordelen van miljoenenproject voor plaatselijke economie

ELLIS ELLENBROEK

Geen tegeltje was er stuk van de oude muziekschool van Winschoten. Dat zegt een mevrouw die net van zangles komt. Nu heeft ze ergens in een dependance les, lang zo mooi niet.

De muziekschool is afgebroken. Net als de evenementenhal bij theater De Klinker en De Klinker zelf. Winschoten wil voor de gesloopte gebouwen een modern Cultuurhuis in de plaats zetten. De nieuwbouw moet 21 miljoen euro kosten. Vanavond besluit de gemeenteraad van de gemeente Oldambt of het Cultuurhuis er komt.

In de rozenstad heeft de Verenigde Communistische Partij (VCP) een enorme tent opgezet. Leden van de partij, die twee zetels heeft in de raad van Oldambt, bivakkeren er al anderhalve week dag en nacht. Ze willen de Winschoters die nog niet tegen het Cultuurhuis zijn wakker schudden.

"Alle voorzieningen worden hier wegbezuinigd", zegt fractievoorzitter Engel Modderman. En dan wel zo'n prestigeobject? Het kan niet anders of de burgers betalen volgens hem die 21 miljoen. "De onroerendzaakbelasting en de parkeertarieven gaan nu al omhoog."

Handtekeningen worden niet ingezameld bij de tent. Modderman: "Dat is ook gebeurd om de sloop van De Klinker tegen te houden. Het heeft niks geholpen."

De zanglesleerlinge blijft staan bij de tent. Ze informeert hoe de vlag er bij de gemeenteraadsfracties bij hangt, zo vlak voor de finale stemming. "Het wordt spannend", zegt Modderman. De fracties van CDA en VVD zijn bijvoorbeeld flink verdeeld.

Het plan voor het Cultuurhuis van het college van PvdA, CDA, GroenLinks en SP in Oldambt is in de loop der tijd behoorlijk uitgekleed. Modderman noemt het "een veredeld buurthuis". Er komen wel nog twee theaterzalen, maar de geplande evenementenhal en een parkeergarage zijn geschrapt.

Geert Holsteen (70), Winschoter in hart en nieren windt zich mateloos op over het Cultuurhuis dat er "deur wordt jast''. Terwijl alle plaatsen in de buurt - Veendam, Stadskanaal, Delfzijl, Groningen - theaters hebben waar je vanuit Winschoten zo bent.

Holsteen lacht om het argument van burgemeester Pieter Smit van Oldambt dat het Cultuurhuis goed is voor de Winschoter economie. "Hoe dan? De voorstellingen beginnen om acht uur en dan zijn de winkels dicht."

Holsteen was voorzitter van de pluimveevereniging die beurzen hield in de evenementenhal, toen die er nog stond. "Dat gaf reuring en leverde wat op. De mannen gingen naar de beurs, de vrouwen kwamen mee. Gingen ze de stad in en kochten even een jas."

'Ontwerp is uit de tijd'
Dat er theaters in de omgeving zijn, is geen argument, weet Thom van der Goot, voormalig theaterdirecteur in Groningen en Drachten. "Mensen hebben voor een gemiddelde avond uit maar een beperkte reistijd over." Toch vindt hij dat het Cultuurcentrum in Winschoten er niet moet komen, niet zoals het nu ontworpen is, met orkestbak en traditionele schuifgordijnen. Van der Goot adviseerde de gemeente Oldambt en noemde het ontwerp uit de tijd. Een te kleine foyer en vastgeschroefde stoelen beperken de exploitatiemogelijkheden. Zijn kritiek werd genegeerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden