Bouw nederzetting gestopt Israëlische regering wil vrede niet in gevaar brengen

JERUZALEM (AP, Reuter) - De Israëlische regering heeft gisteren besloten de nieuwbouw bij de joodse nederzetting Efrat op de bezette Westelijke Jordaanoever op te schorten om het vredesproces niet in gevaar te brengen.

“Onder geen omstandigheden zullen de bouwactiviteiten op de Dadelheuvel worden voortgezet”, zei premier Jitschak Rabin in de Knesset, het Israëlische parlement. De premier, die voortdurend door woedende rechtse parlementsleden in de rede werd gevallen, zei dat zijn regering wel akkoord gaat met eventuele nieuwbouw op de Olijfheuvel, eveneens grenzend aan Efrat, dat ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Jeruzalem ligt. Nieuwbouw bij joodse nederzettingen die het vredesproces in gevaar kan brengen is voor de Israëlische regering onaanvaardbaar. Na een stormachtig debat dat zes uur duurde stemde het kabinet met twaalf stemmen voor, vier tegen en één onthouding voor opschorting van de bouw. De bouwplannen voor huizen op de Dadelheuvel, die tussen de nederzetting Efrat en het Palestijnse dorp Al-Khader ligt, leidden tot massale protesten van de Palestijnen.

Ministers van het linkse Meretz-blok spraken zich uit tegen iedere vorm van uitbreiding van nederzettingen omdat dit indruist tegen het in september 1993 gesloten vredesakkoord tussen Israël en de PLO. De conservatievere kabinetsleden menen dat een volledig verbod op nieuwbouw kwalijke gevolgen kan hebben voor Israëls wensen voor het gebied Jeruzalem.

De rechtse oppositie beschuldigde Rabin er van door de knieën te zijn gegaan voor de Palestijnen die willen dat Israël zijn controle over het bezette gebied vermindert. PLO-leider Jasser Arafat had eerder gewaarschuwd dat het project het vredesproces ernstig in gevaar kan brengen. “Waar ben je bang voor ... voor Arafat? Waar zijn je zionistische waarden gebleven?”, beet Benjamin Netanyahu, de leider van het rechtse, oppositionele Likoed-blok, Rabin toe.

Met het besluit heeft Rabin duidelijk gemaakt dat het vredesproces en de onderhandelingen met de Palestijnen over uitbreiding van de autonomie zwaarder wegen dan de mogelijke confrontatie met de harde kern van de 120 000 joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en hun sympathisanten in Israël zelf. “Dit is het beleid. We willen vrede en we willen een overeenkomst, we willen geen binationale staat”, zei premier Rabin.

Of Rabins besluit de Palestijnen tevreden zal stellen is de vraag. De Palestijnen willen deze week protestbetogingen houden bij alle omstreden locaties op de Westelijke Jordaanoever. “Ze moeten de activiteiten van de nederzettingen op de gehele Westelijke oever stoppen”, zei Khader Shkeirat, een Palestijnse functionaris die zich bezighoudt met grondgebiedzaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden