Bouw naast Panorama Mesdag mag doorgaan

(Novum) - De bouwwerkzaamheden naast Panorama Mesdag mogen doorgaan. Het staat niet vast dat de aanleg van een parkeergarage het museum in gevaar brengt, oordeelde de Haagse rechtbank maandag. De verschuivingen die de werkzaamheden veroorzaken vallen volgens de rechter binnen de regels van de bouwvergunning.

"Treurig en moedeloos word je ervan", reageert museumdirecteur Marijnke de Jong op de uitspraak. Panorama Mesdag vreest dat door het drillen en boren het koepelvormige museum zo verzakt dat het panoramaschilderij van Mesdag beschadigd raakt. Ook zou de veiligheid van bezoekers in gevaar kunnen komen. Dan moet het museum de deuren sluiten, stelt De Jong.

Het museum besloot daarom vorig jaar de aannemer voor de rechter te slepen. Maar De Jong werd doorverwezen naar de gemeente, omdat deze de aannemer de bouwvergunning had verleend. Daarop werd de gemeente voor de rechter gedaagd. Maar die oordeelde dat de verschuivingen en verzakkingen binnen de normen vallen.

"Het is nog een troost dat de gemeente werd gewezen op haar zware verantwoordelijkheid", zegt De Jong. Ook hoopt ze dat de aannemer zich houdt aan de toezegging de komende maanden niet meer te drillen. De deuren van het museum blijven daarom vooralsnog open, stelt ze. "Maar wel bespreken we met onze verzekeraars waar onze grenzen liggen wat betreft de veiligheid van ons personeel en de bezoekers."

De strijd is volgens Panorama Mesdag nog niet geëindigd. "We blijven achter de risicoanalyse van de aannemer aan zitten", zegt de directeur. "Deze is nog altijd niet boven water." Ook ligt nog een protest bij de provincie tegen het onttrekken van grondwater tijdens de werkzaamheden. Dit zou niet in de bouwvergunning hebben gestaan. Eind februari verwacht het museum een uitspraak van de provincie.

Panorama Mesdag is het oudste panorama ter wereld dat op zijn oorspronkelijke plaats bewaard is gebleven. Het biedt een uitzicht op de zee en Scheveningen. Het doek van 120 meter lang en veertien meter hoog werd in de negentiende eeuw geschilderd door Hendrik Willem Mesdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden