Bouw krijgt komende jaren klap van crisis

Waterleidingbuizen in de buurt van Hilversum. ( Ton Borsboom )

De bouw van nieuwbouwwoningen zal de komende twee jaar met bijna 20 procent afnemen. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) maandag in een tussentijdse raming.

Normaliter treedt het instituut niet naar buiten met tussentijdse ramingen. „We hebben nu te maken met uitzonderlijk grote aanpassingen”, zei directeur Taco van Hoek. De bouwmarkt als geheel zal de komende twee jaar 12 procent inleveren. Dit jaar realiseert de sector nog een groei van 1 procent.

De bouwsector zag de orderportefeuille niet eerder zo hard inzakken als in de maand september van dit jaar. „En dat in een pas langzaam verslechterende conjunctuur”, aldus Van Hoek. Daar moet wel bij aangetekend worden dat de orders op een behoorlijk hoog niveau stonden.

De werkgelegenheid in de bouw zal in 2009 en 2010 met 4,5 procent dalen, voorspelt het EIB. In eerste instantie zullen flexibele arbeidskrachten, zoals buitenlanders, daar de dupe van worden. Ook het MKB zal het gaan voelen, verwacht het EIB. „Er zijn 14.000 bedrijven actief in de bouw waarvan veel MKB. Die leveren vooral veel spullen aan voor de nieuwbouw. Het zou daar kunnen leiden tot faillissementen en verlies van werkgelegenheid.”

Het EIB waagt zich niet aan concrete voorspellingen over de prijzen voor woningen. „Daar staat wel wat druk op”, zei Van Hoek in algemene bewoordingen. Anderzijds wees hij erop dat de vraag weliswaar wat afneemt, maar het aanbod ook. „En hier is nog geen sprake van massale leegstand, zoals in de VS.”

Navraag van het EIB bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dat Nationale Hypotheek Garanties verstrekt, leert dat er „niks te zien is in de cijfers” wat zou duiden op betalingsproblemen bij de Nederlandse consument. „Dat zou bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met de vaste renteperiodes in Nederland.”

Wat vooral maakt dat de Nederlandse huizenmarkt naar alle waarschijnlijkheid niet zal instorten is dat in Nederland tegenwoordig gebouwd wordt op vraag en niet meer op voorraad. Zoals bijvoorbeeld in Spanje en in de jaren tachtig in Nederland wel gebeurde. Destijds kelderde de huizenprijzen dan ook met 35 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden