Bouw garage bij Panorama Mesdag ligt voorlopig stil

den haag – De bouw van een parkeergarage naast Panorama Mesdag is opnieuw voor onbepaalde tijd stilgelegd. Bij de aanleg van een damwand zijn dusdanige fouten gemaakt dat verder bouwen gevaar oplevert voor het Haagse museum.

Ook moet de dakconstructie van Panorama Mesdag steviger. Deze conclusies trekt professor J. Vambersky, hoogleraar civiele techniek aan de TU Delft. Hij onderzocht, in opdracht van de gemeente Den Haag, de invloed van de bouwwerkzaamheden op het museum.

Eind 2007 werd duidelijk dat de bouw van de garage op de hoek van de Mauritskade en Zeestraat het museum doet verzakken. Nu blijkt dat de ’ondeskundige uitvoering van een palenwand’ daarvan de oorzaak is. Museumdirecteur De Jong vreest voor het internationaal vermaarde panoramaschilderij, waarop het Scheveningen van eind 19de eeuw te zien is. In twee kort gedingen, tegen de aannemer en de gemeente, probeerde het museum de bouw te stoppen. Beide werden verloren.

De Jong noemt Vambersky’s bevindingen ’verbazingwekkend’. „De deskundigen van de gemeente hebben met hun neus op de bouwput gestaan en niet ingegrepen.” De gemeente vindt dat het museum zelf de verstevigingen op het dak moet betalen. „Dat is hun verantwoordelijkheid”, zegt wethouder Smit. Volgens Vambersky hoeft het museum niet direct de deuren te sluiten maar is met de dakversteviging haast geboden. Een dik pak sneeuw kan instortingsgevaar opleveren.

Om de bouw te hervatten, moeten aan het dak en in de bouwput maatregelen worden getroffen. Vambersky stelt voor de parkeergarage in te korten en een nieuwe damwand in de bouwput te slaan. Een alternatief is de grond onder de fundering van het museum volspuiten met duinzand. Museumdirecteur De Jong zegt geen geld en middelen te hebben voor de dakreparatie. Daardoor houdt de impasse tussen museum en gemeente voorlopig aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden