Bouw energiecentale Eemshaven uitgesteld

Eemshaven, waar eerder deze maand patriot-raketsystemen werden verscheept, bestemd voor Turkije. Beeld anp
Eemshaven, waar eerder deze maand patriot-raketsystemen werden verscheept, bestemd voor Turkije.Beeld anp

De bouw van een energiecentrale van 1200 megawatt in de Eemshaven is voorlopig van de baan. De bij het project betrokken bedrijven, het Zwitserse Advanced Power en het Duitse Siemens, hebben de bouw uitgesteld vanwege de slechte economische omstandigheden. Eemsmond Energie, de onderneming waarin zij samenwerken, maakte dit donderdag bekend.

Met de bouw van de stoom- en gascentrale zou in 2014 worden begonnen. Met het project is een investering van 1,2 miljard euro gemoeid. Een woordvoerster van Advanced Power zei in een toelichting dat het nog steeds de bedoeling is de energiecentrale te bouwen, zodra de omstandigheden verbeteren.

Eemsmond Energie tekende in 2009 een overeenkomst met havenbeheerder Groningen Seaports, waarmee de onderneming het recht kreeg de terreinen voor het project te kopen. Dit exclusieve optierecht wordt na 2012 niet verlengd.

'Helaas zagen wij ons genoodzaakt deze beslissing te nemen bij wijze van bezuinigingsmaatregel, aangezien we niet verwachten dat de situatie op de energiemarkt snel genoeg zal verbeteren om in 2014 van start te kunnen gaan met de bouw, zoals eerder aangekondigd', aldus projectmanager James Dickson in een verklaring.

In de Eemshaven worden op dit moment twee nieuwe centrales gebouwd, door RWE/Essent en Nuon. Groningen Seaports zegt het besluit van Eemsmond Energie 'buitengewoon spijtig' te vinden. 'Maar wij hebben het zien aankomen, want het project had al eerder vertraging opgelopen', aldus een woordvoerster.De al bouwrijp gemaakte terreinen van in totaal 17 hectare, waar Eemsmond Energie een optie op had, gaan weer in de verkoop. Groningen Seaports verwacht dat er voldoende gegadigden zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden