Bouterse wil via Palestina draagvlak in regio

paramaribo – - De regering-Bouterse negeert de kritiek die is ontstaan nadat het vorige week Palestina erkende als onafhankelijke staat. Verschillende groeperingen in Suriname zijn geschrokken van de beslissing die vorige week uit de lucht kwam vallen. Vooral het gebrek aan argumenten stuit veel Surinamers tegen de borst.

Niet alleen de joodse gemeenschap uit haar zorgen, ook christelijke organisaties en politieke partijen vinden de beslissing voorbarig en onverstandig. Minister Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) reageert gelaten op de kritiek: „Die bestaat al zo lang. Suriname gaat gewoon zaken doen met Palestina en Israël.”

De bewindsman denkt met de erkenning een bijdrage te kunnen leveren aan een oplossing van het probleem in die regio. „Suriname is een multi-etnische, multiculturele en multireligieuze gemeenschap. Hier staan de moskee en synagoge naast elkaar. We hopen dat die verdraagzaamheid een voorbeeld voor de wereld kan zijn.”

Suriname is in twee maanden tijd het achtste land in Zuid-Amerika dat de stap maakt. Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Ecuador, Peru en Uruguay gingen de Nederlandse oud-kolonie voor. Venezuela erkende Palestina al in 2005 en verbrak alle diplomatieke banden met Israël.

„Tijdens de vorige regering stonden Nederland en de Verenigde Staten centraal in de buitenlandpolitiek van Suriname”, stelt politicoloog Jack Menke. „Onder Desi Bouterse is dat anders. Hij is vooral op zoek naar draagvlak in de regio. Deze overheid voelt zich meer verbonden met Zuid-Amerika en wil daar onderdeel van uitmaken.”

Minister Lackin bevestigt die trend: „We zitten in regionale samenwerkingsverbanden (zoals de organisaties UNASUR en CARICOM, red.) en daarmee dienen wij rekening te houden. Maar we staan niet onder druk van andere landen. Suriname maakte de keuze zelfstandig.”

Bisschop Steve Meye, de geestelijk leider van de president en ’goodwill ambassador’ van de staat Israël, distantieerde zich publiekelijk van de actie. „De regering zou zich hierover op de vlakte moeten houden.”

Meyes Evangelische Pinkstergemeente ’Gods Bazuin’ is één van de snelst groeiende kerken in Suriname. President Bouterse bekeerde zich daar zo’n twaalf jaar terug tot het christendom. Meye is ook de spreekbuis van Bouterse’s politieke partij, de NDP.

Bouterse maakte via een brief naar de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, en de Verenigde Naties vorige week zijn beslissing kenbaar. Suriname houdt de grenzen van 1967 aan.

Israël volgt de ontwikkelingen op het continent met argwaan en noemt de erkenningen ’schadelijke bemoeienis’ van landen niet nooit onderdeel uitmaakten van het vredesproces in het Midden-Oosten. Shlomo Cohen, de Israëlische ambassadeur voor Suriname, is in Paramaribo voor overleg met minister Lackin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden