Bouterse: staatsgreep 1980 bracht Suriname welvaart

Desi Bouterse. Beeld REUTERS
Desi Bouterse.Beeld REUTERS

De goede economische ontwikkelingen en groeiende welvaart die Suriname nu meemaakt, zijn voor een belangrijk deel te danken aan de staatsgreep van 1980. Dat zei president Desi Bouterse vannacht tijdens de herdenking van die militaire coup van 25 februari 1980.

Redactie

Bouterse, de leider van de groep van 16 militairen die de staatsgreep pleegde, greep de herdenkingsbijeenkomst aan om uit te leggen waarom ze de macht hadden overgenomen. De situatie in het land liet hen geen keus, zei hij. 'De democratie werd met voeten getreden. De gemeenschap zag geen toekomst. Het was ondraaglijk, dus er moest iets gebeuren', aldus Bouterse.

Hij benadrukte dat de militairen nooit uit zijn geweest op macht. Daarom hebben ze direct na de staatsgreep een burgerregering laten formeren. Ook in 1990 na de zogenaamde telefooncoup is de macht direct weer overgedragen. 'Velen hebben ons beschuldigd van machtswellust. Maar daar waren wij niet op uit. Wij wilden gelukkige en rijke Surinamers', aldus Bouterse. Hij gaf toe dat hij in die tijd ook fouten heeft gemaakt en dat zaken niet goed zijn gegaan.

De president hield de menigte, waaronder ook Nederlandse toeristen en expats, voor dat zijn regering de komende tijd doorgaat met de uitvoering van het sociaal programma. Hij wil dat de bevolking ook gaat voelen dat het beter gaat met Suriname. 'Het gaat me niet meer om de ratings die we krijgen van internationale bureaus zoals Standard & Poor's. Het gaat ons er nu om een goede rating van het volk te krijgen', aldus Bouterse, die zich met zijn Nationale Democratische Partij ook al weer aan het voorbereiden is op de verkiezingen van 2015.

Volgens de laatste cijfers ligt de economische groei van Suriname tussen de 4,5 en 5 procent. Een resultaat waar veel landen niet aan toekomen, volgens Bouterse. Hij herinnerde de mensen eraan dat nog niet zo lang geleden veel Surinamers afhankelijk waren van hulppakketten uit Nederland. Nu is de situatie veranderd en gaan er meer pakketten vanuit Suriname naar Nederland dan andersom, zo wist hij te vertellen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden