Bouterse spreekt de taal van de straat

Het liefst zou Otmar Watson (25) uit Amsterdam teruggaan naar zijn vaderland en zelf in de Surinaamse regering gaan zitten. “Zij hebben hun kans gehad, dat is mislukt. Laat nu jongeren het overnemen.”

De verkiezingen zijn het belangrijkste gespreksonderwerp deze week in Otmar's vriendenkring. “Met de verkiezingen wordt de toekomst van Suriname bepaald. Dat is belangrijk voor mij, omdat ik zeker terug ga.”

Desi Bouterse, de oud-dictator die onder andere verdacht wordt opdracht te hebben gegeven voor de Decembermoorden in 1982 (vijftien politieke tegenstanders werden omgebracht), heeft minder stemmen gekregen dan verwacht. President Venetiaan van het Nieuw Front regeert waarschijnlijk verder - net als de afgelopen vier jaar - met een aantal kleinere partijen.

Hoewel Otmar zelf ook nooit voor Bouterse zou stemmen, spreekt de politiek van de voormalige dictator wel veel jongeren aan, weet hij. “Ik heb er zelf ook gemengde gevoelens over. Hij heeft mensen vermoord, dat is een hele grote fout. Maar puur vanuit mijn intuïtie kan ik me in zijn woorden vinden. Hij spreekt de taal van de straat.”

Otmar ziet als beste oplossing dat er afgevaardigden van de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname (Creolen, Hindustanen en Aziaten) in de regering komen. Maar nog liever zou hij zelf de politiek in gaan. “Ik ben eigenwijs, dus ik zou dan mijn eigen partij beginnen, liefst een waar mensen van verschillende afkomst zich in kunnen vinden.”

Het moet allemaal anders in Suriname, vindt Otmar. En dat veranderingsproces begint bij de jongeren, ook die in Nederland. Meer dan de helft van de Surinamers woont immers hier.

Volgens Otmar is het belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van hun afkomst, hun roots. “Mensen moeten de vele mogelijkheden die er in Nederland zijn gebruiken om zich te ontwikkelen, maar wel beseffen dat we een eigen land hebben. Een land met een prachtig klimaat, veel natuur en grondstoffen. Waarom zouden we dan hier blijven, er is daar ruimte zat.”

Maar eerst moet dan de economie in Suriname op poten worden gezet, de infrastructuur (wegen, bruggen, spoorlijnen) en de industrie verbeterd worden en de mentaliteit veranderen. “Nu is het nog allemaal vriendjespolitiek en corruptie.”

Otmar draagt vanuit Nederland zijn steentje bij. Hij is bezig met het opzetten van een vereniging voor Afro-Surinamers in Amsterdam. “De jongeren die ik spreek vinden wel dat er dingen moeten veranderen, maar ze doen zelf niets. Ze wachten af tot anderen iets voor hen regelen.” Met maandelijkse meetings, sportwedstrijden, het promoten van zwarte muziek (hiphop, R & B en soul) en heel veel discussies, wil Otmar jongeren strijdbaarder maken. Zodat ze meer voor hun eigen positie opkomen, in eerste instantie in Nederland. Later kunnen ze dan hun energie steken in de opbouw van Suriname.

“Zwarte jongeren in Nederland, ook de tweede generatie, moeten harder vechten dan blanken. Vanwege racisme, maar ook omdat hun ouders vaak slechtbetaalde banen hebben. Dat is een moeilijker start.” De familie van Otmar leeft van een uitkering en iedere gulden die overblijft gaat naar de vele neven, nichten, ooms, tantes en grootouders die nog in Suriname wonen. “Zwarte jongeren in Amerika en Engeland zijn al veel verder in het ontwikkelen van een eigen zwarte cultuur. Daar hoort muziek bij, hiphop en R & B, maar ook een Creools bewustzijn. Ze doen het goed en dat is een voorbeeld voor ons.”

Otmar krijgt alle steun van buurthuis Kwakoe in Amsterdam Zuid-Oost (de Bijlmer). Hij gebruikt de computer en printer en spreekt de zakelijke dingen door met buurthuiswerkers. Hij is er kind aan huis, gaf er zelf zang- en dansles. Verder werkt hij nog voor de lokale Surinaamse radiozender Mart, als verslaggever. Tussen de bedrijven door doet hij ook nog eindexamen MEAO.

Hoe hij de politieke top gaat bereiken, weet hij nog niet precies. Maar hij denkt wel op de goede weg te zitten. Binnenkort wil hij ook een eigen dagelijks programma maken voor de lokale radio. “De eerste die dan ik uitnodig is minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking, om hem eens flink aan de tand te voelen over zijn ideën over Suriname.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden