Bouterse's goudshow laat Langatabbetje stil achter

Gespannen blikken volgen de landende helikopter van de Surinaamse president Desi Bouterse. De dorpelingen van Langatabbetje, in het bosrijke binnenland, zijn doodnerveus. Bouterse komt met acht ministers vanuit Paramaribo overgevlogen voor een tweedaagse gran gowtu krutu, een grote goudconferentie.

Het evenement - thema: orde scheppen in de illegale goudsector - is een paradepaardje van Bouterse. Genodigden doorstonden een hobbelige autorit van zes uur over onverharde weg om erbij te zijn. De beveiliging is enorm, met zwaarbewapende veiligheidsdiensten, ministeriële lijfwachten en zelfs het leger.

Met ferme pas, omringd door ontvangstcomité en een zwerm journalisten, beent Bouterse vrijdag rond half elf naar de hoofdtent in Surinaamse kleuren. De grond wordt traditioneel ingewijd met een plengoffer en de conferentie kan beginnen.

Bouterse geeft een show weg. Het Nederlandse gedeelte van het volkslied wordt overgeslagen. Dan volgt een minuut stilte voor de gevallenen in de goudzoekerswereld. De gowtu krutu roept saamhorigheid en nationalisme op, precies zoals de president wil.

Terwijl het land de broekriem aantrekt na de recente devaluatie van de Surinaamse dollar, zijn voor dit weekend kosten noch moeite gespaard: in vier dagen tijd verrees een compleet dorp met draadloos internet. Eten en drinken is gratis, net als T-shirts en twee overnachtingen.

¿Wij hebben een masterplan¿, meldt Bouterse in het Sranantongo, Surinaams, de voertaal van de dag. ¿Er komt een einde aan de chaos. Wij gaan het gezag herstellen en veiligheid garanderen. Er is een mind shift nodig, iedereen moet bijdragen aan onze plannen.¿ Applaus volgt en en passant verdedigt Bouterse een op handen zijnde, omstreden goudovereenkomst met de corporatie Newmont uit de Verenigde Staten.

De president heeft het oplossen van problemen rond goudwinning tot topprioriteit gebombardeerd en drie presidentiële, buitenparlementaire commissies geïnstalleerd. Niet alleen de aantasting van het maagdelijke oerwoud noopt tot ingrijpen. De president heeft geld nodig voor een diepzeehaven en een brug naar buurland Guyana. Belasting heffen op de kleinschalige, nu nog illegale goudwinning is zeer aantrekkelijk.

In de wandelgangen (lees: de eet- en drinkstandjes) blijkt dat de stamhoofden, vertegenwoordigers van de binnenlandbewoners, in stil protest zijn. Hun visie komt nauwelijks aan bod. De ordening wordt ze opgelegd. ¿De slotverklaring zal nul impact hebben¿, meldt een insider.

Naar verluidt storen zij zich aan de keuze voor Melvin Linscheer als commissievoorzitter. Linscheer, vertrouweling van Bouterse uit de jaren tachtig, stond tijdens de Binnenlandse Oorlog bekend als de Beul van Suriname. De stamhoofden, velen op leeftijd, zijn hem niet vergeten.

Oud-junglecommando Ronnie Brunswijk, in de oorlog vijand en nu coalitiepartner van Bouterse, houdt het al snel voor gezien. Hij is, net als veel aanwezige prominenten, goudconcessiehouder. Hij wil best belasting betalen, vertelt hij. Zijn schaapjes staan al op het droge.

Suriname staan meer Bouterseshows te wachten. In juni pakt hij de grondrechten, nog zo'n heet hangijzer, bij de kop. Wederom komt dan de crème de la crème van Suriname bijeen om te luisteren naar 'baas Bouta' en zijn vrienden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden