Decembermoorden

Bouterse onthaald door zijn aanhangers op luchthaven Suriname

De Surinaamse president Desi Bouterse reageert tijdens een persconferentie op zijn veroordeling van 20 jaar cel voor zijn aandeel in de Decembermoorden in 1982, kort na landing in Suriname.  Beeld ANP
De Surinaamse president Desi Bouterse reageert tijdens een persconferentie op zijn veroordeling van 20 jaar cel voor zijn aandeel in de Decembermoorden in 1982, kort na landing in Suriname.Beeld ANP

De Surinaamse president Desi Bouterse, die afgelopen vrijdag is veroordeeld tot 20 jaar cel, is zondagmorgen rond 06.00 uur geland op luchthaven Johan Adolf Pengel in Paramaribo.

Hij is door een grote menigte, van naar schatting 1500 mensen, enthousiast onthaald. Al zingend en met vlaggen wapperend stonden ze hem buiten op te wachten bij de aankomsthal. "We want Bouta", schreeuwden ze luidkeels.

Bouterse, die terugkeerde na een staatsbezoek aan China, sprak de menigte kort toe. Hij toonde zich erg verrast door de massale opkomst en zei dat hij dat niet verwacht had. Hij riep zijn aanhangers op met hem mee te gaan naar Colakreek waar hij vervolgens een persconferentie hield.

Files onderweg naar het vliegveld

De aanhangers van de president trokken vanochtend naar de luchthaven na een oproep van de Nationale Democratisch Partij, de politieke partij van Bouterse, om hem te verwelkomen. Uren voor zijn aankomst stond er al een flinke file op de weg richting het vliegveld. De NDP had ongeveer 70 bussen geregeld waarmee de leden naar het vliegveld zijn vervoerd. Ook ministers en hoge ambtenaren zouden massaal gehoor hebben gegeven aan de oproep.

De krijgsraad in Paramaribo veroordeelde de 74-jarige Bouterse vrijdag onverwachts tot 20 jaar voor zijn rol in de Decembermoorden in 1982. Destijds werden vijftien politieke tegenstanders vermoord. Er is geen onmiddellijke gevangenneming bevolen. Bouterses advocaat heeft al gezegd hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

De Surinaamse president Desi Bouterse komt aan in Suriname, onder luid gejuich van zijn aanhangers.  Beeld ANP
De Surinaamse president Desi Bouterse komt aan in Suriname, onder luid gejuich van zijn aanhangers.Beeld ANP

‘Dit is hoe het spel gespeeld wordt’

Op de persconferentie kort na zijn landing reageerde Bouterse op zijn veroordeling. Hij bleef naar eigen zeggen met opzet wat algemeen in zijn antwoorden, op aanraden van zijn advocaat.

“We blijven binnen wet- en regelgeving. We respecteren alles en iedereen. Politiek moet met politiek worden beantwoord,” aldus Bouterse. “Het gaat hoe het spel gespeeld wordt, als we maar binnen recht en wet blijven.”

De oud-legerleider toonde zich niet verrast door de uitspraak. “Het politieke spel wordt zo openlijk gespeeld, dus het was duidelijk wat er zou komen.” Hij was dankbaar voor de opkomst op het vliegveld: “Ik geloof niet dat er andere organisaties zijn die leden hebben met zoveel liefde voor hun organisatie”.

De NDP wijst naar Nederland

Binnen de partij van Bouterse, de NDP, leeft het gevoel dat het proces wordt geregisseerd door Nederland. Zo verwees de ondervoorzitter zondag naar een uitspraak die premier Mark Rutte vrijdag deed nog vóór de krijgsraad het vonnis tegen de oud-legerleider had uitgesproken. Rutte zei dat “Bouterse zich gewoon moet verantwoorden voor wat hij daar gedaan heeft”.

Nadat de krijgsraad uitspraak had gedaan, schaarden vijf landen zich achter de reactie van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken), dat het vonnis tegen Bouterse moet worden gerespecteerd. Diplomaten van Frankrijk, Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië en Verenigde Staten noemden het ‘cruciaal’ dat het slotvonnis wordt uitgevoerd.

Lees ook:

‘Bouterse kennende zal hij nooit achter de tralies belanden’

Onder Surinamers in de Amsterdamse Bijlmer klinken gemengde reacties op de veroordeling van Desi Bouterse. ‘Het heeft allemaal veel te lang geduurd.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden