Bouterse noemt Frankrijk, zwijgt over Nederland

amsterdam - – De nieuwe Surinaamse president Desi Bouterse had zich voorbereid op de komst van regionale staatshoofden, maar die zegden allemaal af. Als surrogaat bedankte hij gisteren uitgebreid de vervangende vertegenwoordigers van bijvoorbeeld Hugo Chaves.

Aart Jacobi, de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo, was niet welkom, maar kreeg van het Surinaamse ministerie van binnenlandse zaken – officieel nog onder de regering Venetiaan – toch een uitnodiging: „Uit respect past het om daaraan te voldoen”, zo reageerde hij.

Zijn naam werd in de aanvaardingsspeech van Bouterse als enige niet genoemd; een duidelijk signaal van de nieuwe leider, die af wil van de innige band met Nederland. De nieuwe president verwelkomde wel kort het aanwezige corps diplomatique waartoe Jacobi behoort. Met een omweg bedankte de ’pres’ alle andere ambassadeurs en attachés, inclusief de Nederlandse afgezant. De brief van de regering-Bouterse waarin zou staan dat de Nederlander niet welkom was, omdat Bouterse in Nederland ook niet wordt ontvangen, kwam nooit bij de diplomaat aan.

Frankrijk kreeg daarentegen een opsteker van de oud-legerleider. „Mensen vliegen 9.000 kilometer om naar Europa te gaan, maar Europa ligt gewoon naast ons”, zei Bouterse in zijn aanvaardingsspeech. Hij bedoelde daarmee dat buurland Frans-Guyana de link is naar het Europese vasteland. De zinsnede over de 9.000 kilometer, was een sneer naar Nederland waar bijna dagelijks honderden Surinamers van en naar reizen. Bouterse voegde daaraan toe dat Parijs ook Europa is voor de Surinamers.

In zijn speech memoreerde ’Bouta’ ook nog de slechte leefomstandigheden van de Indianen en andere inheemsen. De president, die zelf ook Indiaans bloed in zich heeft stromen, trok fel van leer dat deze oorspronkelijke bewoners worden genegeerd en gepasseerd. Voordat hij zijn toespraak hield, nadat hij zijn ambtsketen kreeg omgehangen, liet hij dat al merken: hij deed zijn ketting even om bij een kind van Indiaanse afkomst in Indiaanse kledij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden