Bouterse: Nederland vergeven om slavernij

Desi Bouterse Beeld ANP
Desi BouterseBeeld ANP

President Desi Bouterse heeft het Surinaamse volk opgeroepen kolonisator Nederland te vergeven voor de daden in de slavernijperiode. Volgens hem heeft achteruit kijken geen zin en is het beter om vooruit te kijken. 'Wij zijn nazaten, zij zijn nazaten. Laten we niet achterom kijken, maar juist vooruit gaan', aldus Bouterse.

Redactie

De Surinaamse president hield zijn toespraak maandagavond in het kader van de viering en herdenking van de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden. Zijn speech had een verzoenende toon. Hij vroeg de in groten getale opgekomen menigte of Suriname de kolonisator moet vergeven als die daar om vraagt. De mensen reageerden instemmend op zijn oproep.

'Spijt en berouw'
Verschillende aanwezigen op het plein interpreteerden de woorden van Bouterse als een reactie op de toespraak die de Nederlandse vicepremier Lodewijk Asscher maandagmorgen tijdens een herdenkingsplechtigheid in Amsterdam hield. Asscher zei daar dat Nederland 'spijt en berouw' heeft van zijn aandeel in het slavernijverleden en dat de slavernij een 'schandvlek in de Nederlandse geschiedenis is'.

Veel Surinamers in Nederland waren teleurgesteld over het feit dat Asscher geen excuses had aangeboden. Velen hadden daarop gerekend, mede omdat ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de herdenking aanwezig waren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden