Bouterse maakt kans op amnestie voor betrokkenheid bij Decembermoorden

Desi Bouterse bij zijn beëdiging als president van Suriname. Beeld ANP
Desi Bouterse bij zijn beëdiging als president van Suriname.Beeld ANP

Na decennia van vooronderzoek en een almaar voortdurend strafproces, lijkt het allemaal niet veel meer uit te maken. In het parlement van Suriname is een wetsvoorstel ingediend waardoor hoofdverdachte Desi Bouterse en de 24 andere verdachten in aanmerking komen voor amnestie voor hun vermeende betrokkenheid bij de Decembermoorden. Daarbij werden vijftien tegenstanders van het militaire regime op 8 december 1982 standrechtelijk geëxecuteerd.

Het wetsvoorstel werd maandag ingediend door zes parlementsleden van de meerderheid. "Er is maatschappelijke rust nodig. (...) Er gaat veel tijd verloren aan discussies over de jaren tachtig en de gevolgen", luidt de toelichting. Technisch gezien gaat het niet om een nieuwe wet, maar om de uitbreiding van een bestaande amnestiewet uit 1989. Daarmee ging het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk vrijuit voor misdaden gepleegd tijdens de Binnenlandse Oorlog. Die regeling wordt nu verruimd zodat ook de Decembermoorden eronder vallen.

"In het verleden is er selectief amnestie verleend. Om de kwestie af te ronden moet er een streep worden getrokken onder de totale periode waarin het fout liep", zei parlementslid Anton Paal, één van de initiatiefnemers, tegen Starnieuws.

Achter de aanpassing zitten niet alleen volksvertegenwoordigers van Bouterses eigen Mega Combinatie, maar ook van regeringspartner Volks Alliantie van Paul Somohardjo. In een vorig leven bestreed Somohardjo Bouterse nog met hand en tand - hij ontsnapte bovendien ternauwernood zelf aan de Decembermoorden door vlak ervoor naar Nederland te vluchten - nu zitten ze samen in de regering. Somohardjo, pragmatisch politicus bij uitstek, pleitte eerder al voor amnestie, omdat hij als 'vredelievend mens openstaat voor vergeving'. De steun van het blok rond Ronnie Brunswijk, ook deel van de meerderheid, lijkt eveneens verzekerd.

Toch zijn niet alle volksvertegenwoordigers even enthousiast. Verschillende parlementsleden mopperen dat ze niet waren ingelicht dat het wetsvoorstel er zat aan te komen. In de straten van Paramaribo wordt net zo goed met verbazing gereageerd. Voor de nabestaanden van de vijftien slachtoffers komt de manoeuvre helemaal als een klap in het gezicht. "Als het parlement dit foefje doordrukt, blijven de verdachten voor eeuwig gevangenen van hun geweten", reageert Sunil Oemrawsingh, neef van één van de slachtoffers. "De rechtsstaat wordt op deze manier ernstig geschonden. Suriname maakt hiermee nationaal en internationaal een heel slechte beurt", aldus Betty Goede van de ngo Organisatie van Gerechtigheid en Vrede.

Waarnemers achtten het echter al langer waarschijnlijk dat Bouterse en zijn entourage aanstuurden op 'afwikkeling' van het strafproces. De vrees voor uitbarstingen van geweld bij een eventuele arrestatie van Bouterse is zeker niet onterecht. De man die zich sinds augustus 2010 president van Suriname mag noemen, is nog steeds één van de populairste politici van het land.

Wanneer het parlement zich zal buigen over het wetsvoorstel is nog niet helemaal duidelijk. Maar de grootste vraag blijft wat er met het zich al jarenlang moeizaam voortslepende strafproces zal gebeuren. Dat was net in een beslissende fase beland. Op de volgende zitting zou het Openbaar Ministerie eindelijk de strafeis tegen Bouterse formuleren. Het is goed mogelijk dat het nooit zover zal komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden