Bouterse koopt comfortabele meerderheid

AMSTERDAM - En de boom wordt hoe langer hoe dikker. Zag het er aanvankelijk nog naar uit dat Jules Wijdenbosch met een flinterdunne meerderheid in de Nationale Assemblee zou moeten regeren, het Surinaamse parlement, na de 'overlopingen' van de afgelopen week kan de nieuwe Surinaamse president rekenen op de steun van zeker 30 van de 51 parlementariërs.

En wie weet, wordt er nog een keer even flink met de geldbuidel gerammeld, want geld speelt geen rol voor de Nationale Democratische Partij van de zeer kapitaalkrachtige oud-dictator en -legerleider Desi Bouterse, of voor de Beweging voor Democratie (BVD), de uit de hindostaanse VHP gestapte 'kapitaalvleugel' van de al even puissant rijke Atta Mungra. Zodat het aantal zetels waarop de door de NDP geleide coalitie kan bogen op 34 wordt getild, hetgeen een tweederde meerderheid in Assemblee betekent en daarmee het vermogen om de grondwet naar de hand te zetten van de NDP, naar de hand van Bouterse dus.

Want hoe aardig de NDP ook geweest moge zijn voor haar coalitiepartners bij de verdeling van de ministersposten - waarbij de Javaanse KTPI met 4 zetels in het parlement beloond werd met 5 kabinetsposten, evenveel als de 16 zetels sterke NDP - de nu net een week in functie zijnde Wijdenbosch liet bij zijn presidentiële inauguratierede duidelijk doorschemeren dat 'zijn' NDP in de coalitie met BVD, KTPI, HPP, PV-FAL en OPDA de dienst zal uitmaken.

Binnen de gelederen van de BVD klinkt al verontrust gepiep. De echte 'vernieuwers' binnen de Beweging, die uit de VHP zegt te zijn gestapt juist vanwege de monocratische en verstarde leiding van de inmiddels tachtigjarige Jagernath Lachmon, morren al en klagen dat drie van de vier ministerskandidaten hen door 'de kapitalisten' binnen de BVD door de strot zijn geduwd.

Met die 'kapitalisten' worden in elk geval BVD-voorzitter Atta Mungra en zijn clique aangeduid. Mungra, de man die de revolte tegen Lachmon startte en zo Wijdenbosch in het zadel hielp, de man die met zijn wanbeheer als (inmiddels ex-)directeur van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij op zijn minst medeverantwoordelijk wordt geacht voor de ramp met de DC-8 'Anthony Nesty' in 1989, de man ook die in Nederland werd veroordeeld wegens deviezenzwendel, wordt nu beloond met het ministerie van financiën.

De dissidenten onder de 'VHP-dissidenten' hebben in elk geval al wel verbale steun gekregen van vice-president Pretaap Radhakishun. Deze BVD'er zei de afgelopen dagen ervoor te passen als een soort 'Ali Baba' te moeten gaan regeren. Wie die 'veertig rovers' zijn, zei de vice-president - die de dagelijkse leiding van het kabinet heeft - er niet hardop bij, maar het is in Paramaribo een publiek geheim dat het tussen Radhakishun en Mungra bepaald niet botert.

Ook mede-BVD'ers Richard Kalloe (onderwijs) en Henk Alimahomed (buitenlandse zaken) kunnen niet echt op een warm onthaal door de feitelijk premier rekenen. Om nog maar te zwijgen van de NDP-kandidaat op transport, communicatie en toerisme, het ministerie met veel raakvlakken met de media. Beoogd minister Dick de Bie heeft tijdens de donkerste dagen van de Bouterse-dictatuur naam gemaakt met allerhande censuurmaatregelen.

Het verdwijnen van de Nieuw Front-garde van Venetiaan en Lachmon, die Suriname in de achterliggende jaren naar volledige inertie leidde, heeft de pijn in Suriname van het feitelijk wederom aan de macht treden van Desi Bouterse wat verzacht. Echter, het schaamteloze, bijna openlijke gemarchandeer met geld en beloften waarmee partijleden uit hun oude politieke biotoop zijn losgeweekt, heeft het toch al geringe aanzien van de Surinamse politiek in binnen- en buitenland vrijwel geheel de bodem in geslagen.

Vooral het politieke 'zwaan-kleef-aan'-defilé met Desi Bouterse als tamboer-maître, waarbij lieden die elkaar aan de vooravond van de parlementsverkiezingen van mei nog voor rotte vis uitmaakten nu zonder mankeren overstappen naar het andere kamp, veroorzaakt toch op zijn zachtst uitgedrukt de nodige plaatsvervangende schaamte. Zo wist Atta Mungra, toen nog VHP-kandidaat, in mei te voorspellen dat bij het aan de macht komen van de NDP er in Suriname 'Guyanese' toestanden zouden onstaan, rassenonlusten dus.

Zelfs monseigneur Aloysius Zichem, de bisschop van Paramaribo, ziet het somber in. In een memorandum aan Wijdenbosch zegt hij het veronrustende gevoel te hebben “dat verkeerde personen in voorbeeldfuncties worden geplaatst”. Maar hij weet vast beter dan wie ook dat, zoals een Surinaams parlementariër het onlangs omschreef, “bij God en in Suriname alles mogelijk is”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden