Bouterse geïnstalleerd als president Suriname

PARAMARIBO (ANP) - Desi Bouterse is donderdagochtend (plaatselijke tijd) onder grote belangstelling geïnstalleerd als nieuwe president van Suriname. Dat gebeurde in een buitengewone vergadering van de Nationale Assemblee die voor de gelegenheid werd gehouden in de Anthony Nesty Hal in Paramaribo. De plechtigheid had plaats onder voor Suriname ongekend zware beveiligingsmaatregelen.

De inauguratie van Bouterse wordt door vriend en vijand beschouwd als een historisch moment. Dat komt onder meer doordat Bouterse eerder via een staatsgreep in Suriname aan de macht kwam. Verder is hij nu in eigen land verdachte in het proces over de zogenoemde Decembermoorden. Op 8 december 1982 werden tijdens het toenmalige militaire regime van Bouterse vijftien tegenstanders van dat bewind gemarteld en vermoord in Fort Zeelandia, destijds het hoofdkwartier van de militaire machthebbers. Bouterse heeft later zijn formele verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen toegegeven. Het nieuwe staatshoofd van Suriname is in Nederland bovendien veroordeeld voor betrokkenheid bij drugshandel, maar heeft zijn straf nooit uitgezeten.

Omdat er lang niet genoeg plaats voor alle belangstellenden was, is de inauguratie van Bouterse rechtstreeks op de Surinaamse televisie uitgezonden. De Anthony Nesty Hal bood aan niet meer dan drieduizend personen plaats. De vloer van het sportpaleis was gereserveerd voor genodigden en parlementsleden.

Langgekoesterde wens

Het uitoefenen van het presidentschap van Suriname was een langgekoesterde wens van Désiré Delano Bouterse. Dertig jaar nadat hij een staatsgreep had gepleegd, komt de droom van de ex-legerleider toch nog uit.

Bij verkiezingen in mei dit jaar won de Mega Combinatie, een politieke alliantie waarbinnen de Nationale Democratische Partij van Bouterse de grootste groepering is, 23 van de 51 zetels in het parlement. Kort na dit succes kondigde de oud-legerleider aan dat hij een gooi naar het presidentschap zou doen. ,,Ik heb er de potentie voor'', zei Bouterse.

Isolement

Zijn tegenstanders denken juist dat Suriname onder Bouterse in een isolement komt vanwege zijn verleden. Dat zal er in hun visie voor zorgen dat het land richting de afgrond zal glijden. De demissionaire Nederlandse minister van Buitenlandse zaken Maxime Verhagen heeft al aangekondigd dat de nieuwe president van Suriname niet welkom in Nederland is.

In Suriname vindt men wel dat Bouterse een goede ploeg ministers heeft samengesteld, die maatschappelijk een breed draagvlak heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden