Bouterse beëdigd als president van Suriname

(AP) Beeld
(AP)

Desi Bouterse is donderdag geïnstalleerd als president van Suriname. Onder luid applaus, gejoel en gefluit van een groot publiek werden een glimlachende Bouterse en vicepresident Robert Ameerali beëdigd door de voorzitter van de Nationale Assemblee. Bij de ceremonie, die een halfuur later begon dan gepland, was geen enkel staatshoofd aanwezig.

De Nederlandse ambassadeur was aanwezig, ondanks de negatieve reactie van toekomstig minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin op zijn komst. Andere landen zoals Frankrijk en Verenigde Staten werden ook vertegenwoordigd door hun ambassadeurs. De Amerikanen maanden Bouterse eerder de rechtsstaat en de mensenrechten te respecteren.

De Venezolaanse president Hugo Chavez had eerder aangekondigd dat hij zou komen, maar hij kwam niet opdagen. Er waren de hele week al veiligheidsteams uit Venezuela bezig zijn bezoek aan Paramaribo voor te bereiden. In Chavez' plaats kwam de minister van buitenlandse zaken. Namens buurland Guyana kwam de premier en Brazilië stuurde een minister van Staat.

De plechtigheid vond plaats in de Anthony Nesty Sporthal in de Surinaamse hoofdstad. De plechtigheid kostte iets meer dan een miljoen Surinaamse dollar, ongeveer driehonderdduizend euro, zei de voorzitter van de inauguratiecommissie Ricardo Panka tegen de Surinaamse krant de Ware Tijd.

De 64-jarige Bouterse kwam in 1980 al aan de macht in een militair bewind en maakte Suriname tot een dictatuur. In Suriname loopt nog een proces tegen de oud-couppleger vanwege de Decembermoorden in 1982. Hierbij kwamen vijftien tegenstanders van het militaire bewind om.

Bouterse is in het buitenland, voornamelijk in Nederland, omstreden. Hij is in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel en daarom niet welkom.

President Desi Bouterse na zijn beëdiging. (AP) Beeld AP
President Desi Bouterse na zijn beëdiging. (AP)Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden