Bouten op zijn gemak in Peking

Wildwaterkanoër Robert Bouten vaart ondanks een ’tikker’ vandaag in de halve finale van de slalom. „Het was ontzettend kantje boord.”

Fred Buddenberg en Peking

Hij was niet geïmponeerd door de omgeving en voor de start van de eerste heat maakte een soort innerlijke rust zich meester van Robert Bouten. Het ligt in het karakter van de 24-jarige wildwaterkanoër opgesloten dat hij zich niet snel van de wijs laat brengen. „Ik ben altijd superrustig en nuchter. Op WK’s EK's en kennelijk dus ook op de Olympische Spelen.”

Ruim 9000 kilometer verwijderd van zijn woonplaats Zoetermeer waande Bouten zich thuis op het Shuny-kanocomplex even buiten Peking. Sinds anderhalf jaar ligt er in zijn achtertuin een exacte kopie van de baan in Peking, Dutch Water Dreams. Het verval in beide banen is hetzelfde, er stroomt evenveel water door en ook de hoefijzervorm is identiek. Wie dacht dat de Chinezen de meesters waren in het namaken heeft hem mis.

„Er is wel een subtiel verschil”, grijnsde Bouten. „En dat zijn de tribunes hier, waar 12.000 mensen op kunnen.” Gisteren keken er zo'n 10.000 mensen naar de eerste heat van de slalom. Ze vertrokken massaal nadat de Chinees Fuxue Ding de tweede doorgang had afgelegd. Ze zagen niet dat Bouten als veertiende – van de vijftien – de halve finale van vandaag haalde.

Na de eerste heat was Bouten nog elfde in het veld van 21 slalommers in de C1. Hij raakte een van de poortjes en door die ’tikker’ incasseerde hij twee strafseconden. „Het was ontzettend kantje boord”, verzuchtte de geboren Brabander. „De golven zijn niet altijd hetzelfde, het water is altijd in beweging. Ik kwam iets te onrustig naar beneden gevaren, waardoor de boot omhoog sprong.”

Voor een plaats in de finale moet Bouten vandaag vijf concurrenten achter zich houden. Met iets meer risico hoopt hij op een beter tijd dan in de heats. „Het is zaak dat de boot aan de gang blijft”, legde hij uit. „Dat hij netjes over de golven blijft glijden.” Van de videoanalyse van de eerste heat werd Bouten niet veel wijzer. Door een storing waren op het beeld alleen maar strepen te zien.

Met het bereiken van de halve finale evenaarde Bouten de prestaties van Sam Oud en Floris Braat, die vier jaar geleden in het watertheater van Athene ook zover kwamen. De inmiddels gestopte Oud slalomde in het Griekse water zelfs naar de strijd om de medailles, maar daarin kwam hij niet verder dan de achtste plaats.

Oud en Braat, de huidige assistent van bondscoach Michael Seibert, konden in hun voorolympisch traject alleen maar dromen van een voorbereiding in een baan als in Zoetermeer. Zij trainden in Nederland meestal op de rivier de Dommel, die langs camping De Volmolen loopt. Dat was behelpen voor de leden van de Volmolense Kano Club uit Waalre. Er hingen boven de Dommel wel poortjes, maar van enige stroming was geen sprake.

Tot anderhalf jaar geleden trainde ook Bouten, als hij niet in het buitenland was, regelmatig op die Brabantse uitvalbasis. Ideaal was dat niet, maar het hinderde de Nederlanders niet in hun internationale ontwikkeling. „Ik heb daar mijn hele jeugd getraind en werd achtste op het WK voor junioren. En Oud en Braat kwalificeerden zich voor de Spelen.”

De baan in Zoetermeer – kosten 32,5 miljoen euro – betekende voor de kanovaarders natuurlijk een immense stap in de goede richting. Direct na de opening verhuisde Bouten van Oss naar Zoetermeer om zich optimaal te kunnen voorbereiden op de Spelen in Peking. „De fysieke belasting is op beide banen hetzelfde. Het was perfect om zo naar de Spelen te kunnen toewerken.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden