Bouta zal het wel oplossen

Welk spel speelt Desi Bouterse bij de tot een waar volksoproer uitgegroeide protesten die Suriname ruim een week in hun greep houden? Want dát de voormalige legerleider, dictator en adviseur van staat van de huidige president Jules Wijdenbosch een spel speelt, hoeft geen betoog. Er ging en gaat in Suriname sinds de februaricoup van 1980 geen verwikkeling voorbij, of Bouta speelde zijn spel, had de hand erin, voerde de regie.

De ex-'Bevel' - ondanks zijn congé als adviseur van staat nog steeds voorzitter van de regerende NDP, de partij van Wijdenbosch dus - werd afgelopen weekeinde van vakantie opgetrommeld door zijn getrouwen binnen de NDP, en dat zijn er nog heel wat. En bij zijn eerste publieke bemoeienis met de onrust in het land, zette hij meteen al in op een toon waar Wijdenbosch en de zijnen niet echt rustig van zullen slapen.

,,Laat de zaak niet escaleren'', waarschuwde Bouterse afgelopen maandag voor de Surinaamse radio. Maar voor wie die waarschuwing was bestemd, zei hij er niet bij.

In elk geval niet voor de duizenden demonstranten - ambtenaren, studenten, verpleegkundigen en huisvrouwen - die dagelijks de straat opgingen om de protesteren tegen het economische wanbeleid dat het land aan de rand van de afgrond heeft gebracht en de prijzen van levensonderhoud tot recordhoogte hebben doen stijgen. Nee, Bouta, de 'man van het volk', zei juist alle begrip te hebben voor de protestacties, en dat zal datzelfde volk als muziek in de oren hebben geklonken, anders dan de regering-Wijdenbosch.

Alleen al de aankondiging dat hij, Bouta, snel met een oplossing zal komen, zal hier en daar nogal wat wenkbrauwen hebben doen fronsen. In elk geval binnen de presidentiële ambtswoning, van waaruit Wijdenbosch al sprak van een ,,monsterverbond'', dat hij verantwoordelijk acht voor de onlusten van de afgelopen week.

Het laat zich niet moeilijk raden op welk monsterverbond hij doelt. Immers, dat er inmiddels overleg gaande is tussen Bouterse en het in het 'Gestructureerd Samenwerkingsverband' samengebalde verzet is nauwelijks meer een geheim. En dat de grote man achter de acties van het GS Fred Derby heet, de vakbondsleider en politicus die destijds bij de decembermoorden in 1982 op miraculeuze en nog steeds onopgehelderde wijze 'executie' door de moordenaarskliek rondom Bouterse wist te ontlopen, maakt de situatie des te meer bizar.

Maar ja, Wijdenbosch heeft Bouterse laten vallen als adviseur van staat, waardoor zijn rol als machtige manipulator achter de schermen leek uitgespeeld. Tot genoegen van Den Haag dat met Bouterse nog de nodige appeltjes heeft te schillen en nu diens bescherming van 'raadpensionaris' van Suriname zag wegvallen.

Bouterse is een jongen van de straat, een survivor, iemand die altijd werkt met een dubbele agenda.

Misschien dat er komende zaterdag meer duidelijkheid komt over de 'oplossing' die Bouterse in gedachten heeft. Die dag namelijk moet in Paramaribo een grote vergadering van de NDP plaatsvinden.

Dat Desi Bouterse zal worden herbenoemd als partijvoorzitter, daar twijfelt niemand aan. Tenminste, als die bijeenkomst nog doorgaat.

Want momenteel leeft een ieder in Suriname bij de waan van de dag. Elke dag eist het GS bij monde van Derby en 'straatvechter' Arnold Kruisland op steeds luider toon het hoofd van Wijdenbosch en zijn kabinetsleden. Elke dag ook lijken de protesten en acties zich uit te breiden. Het landelijk energiebedrijf EBS en de Surinaamse Waterleidingmaatschappij hebben al gedreigd de boel plat te leggen, waarmee de Surinaamse samenleving de totale ineenstorting te wachten staat.

En de president zelf speelt paniekvoetbal. Wijdenbosch die aanvankelijk trachtte met pappen en nathouden en vage beloften de situatie weer in de hand te krijgen - tenslotte kwam hij uit de monetaire conferentie in Ghana met een prachtige lening van zo'n 400 miljoen gulden - heeft nu gedreigd met het uitroepen van de noodtoestand.

De politie heeft al gericht met scherp geschoten en als het ligt aan de chef van de centrale inlichtingendienst, luitenant-kolonel Melvin Linscheer, tevens opper van de ordetroepen, is dat niet de laatste keer geweest. Linscheer, ooit onder Bouterse's regime een van diens vertrouwelingen, nu diens vijand. Net als andere 'maatjes' uit de tijd van de militaire dictatuur: Mijnals, Sital, Alibux. De vulkaan die Suriname heet staat op uitbarsten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden