’Bouta’ gooit meteen roer om

Na zijn ambtsaanvaarding nam president Desi Bouterse een militaire parade af. (FOTO AP) Beeld REUTERS
Na zijn ambtsaanvaarding nam president Desi Bouterse een militaire parade af. (FOTO AP)Beeld REUTERS

Een lange, overdonderende en veelzeggende toespraak kreeg de Surinaamse gemeenschap gisteren van haar nieuwe president, Désiré Delano Bouterse (64), voorgeschoteld. Het land kan er niet omheen: het tijdperk-Venetiaan is definitief voorbij, de koers zal radicaal worden gewijzigd.

Suriname hield gisteren de adem in. Op straat kon een kanon worden afgeschoten, de bevolking was aan tv en radio gekluisterd. Maar ook rondom de bomvolle, zwaar beveiligde Anthony Nesty Sporthal, waar de ceremonie plaatshad, heerste een vreemdsoortige spanning. Want niemand weet precies wat de komende tijd te gebeuren staat.

Volgens de oud-couppleger, die op 19 juli in het parlement het hoogste ambt toegewezen kreeg, is dat duidelijk. Hij deed een aantal grote beloftes, waaronder een kruistocht tegen corruptie, het hernieuwen van de nationale trots en het terugdringen van de armoede: „Als volk en als natie moeten we het hoofd bieden aan de enorme uitdagingen die ons land sinds de koloniale bezetting hebben geteisterd. We moeten ons schamen dat er kinderen rondlopen zonder adequate voeding, opleiding en levensomstandigheden. De verwaarlozing en achterstand in alle sectoren van de samenleving gaan worden opgelost.” De uitzichtloze en vertwijfelde situatie van velen vraagt om een nieuwe aanpak, stelde hij.

Ronald Venetiaan droeg de ambtsketting, zoals hij al aankondigde, niet zelf over aan Bouterse, maar feliciteerde zijn opvolger wel, wat voor luid applaus zorgde. Hij is niet de enige die moet wennen aan de term president Bouterse. „Ik heb geen verwachtingen, dat moet u iemand anders vragen”, zegt een vrouw achter de dranghekken, vlak na de inauguratie. Het verschil tussen de oud-president en zijn opvolger is groot. Waar de eerste altijd wat moeizaam sprak tijdens zijn toespraken, is de populistische Bouterse vol vuur en emotie.

Het zal in meer opzichten een ommekeer zijn. Bouterse zal zich meer gaan richten op de regio. Het vertrouwen in de politiek wordt hersteld, de afhankelijkheid van Nederland behoort tot de verleden tijd en Brazilië, Guyana en Venezuela zijn de landen die benaderd zullen worden voor intensieve samenwerking.

Bouterse: „Wat zich in Europa afspeelt, is niet belangrijker dan wat bij onze buren gebeurt. We gaan niet alleen op politiek vlak meer samenwerken; we gaan ook samen ondernemen, sporten en misdaad bestrijden. We delen een gezamenlijke culturele erfenis.”

(Trouw) Beeld AP
(Trouw)Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden