Bouman vindt in Tsjechië grotere uitdaging

Nederlandse trainers zijn gewild in den vreemde. De bekendste zijn voetbalcoaches (zoals Cruijff, Van Gaal, Beenhakker, Rijkaard), maar ook in andere takken van sport worden ze naar soms verre oorden gelokt. In deel 4 van een serie over landgenoten in buitenlandse dienst: Edwin Bouman, korfbaltrainer in Tsjechië.

Fred Troost

ROTTERDAM - Sinds een paar maanden heeft Edwin Bouman twee paspoorten, een Nederlands en een Tsjechisch. Het eerste heeft hij door geboorte, het tweede als Tsjechisch ingezetene. Hij vroeg het aan om voor het nationale korfbalteam te mogen uitkomen.

Bouman combineert in zijn tweede vaderland het trainen met spelen. Omdat hij beseft dat hij het laatste niet al te lang meer kan doen -hij is 31- heeft hij de neiging om aan spelen de voorkeur te geven, maar zijn rol als trainer in het Tsjechische korfbal valt inmiddels niet meer weg te denken.

Officieel is zijn functie trainer van het Tsjechische jeugdteam, dat hij nu voorbereidt, eerst voor het WK onder 23 jaar in november 2004 in Duisburg en dan voor het 'echte' WK in 2007 in eigen land. ,,We zijn favoriet om in Duisburg te winnen'', zegt hij zelfverzekerd.

Momenteel is hij tevens interim-coach van het nationale team. ,,Totdat er een ander komt.'' Tegelijk maakt zijn verhaal duidelijk dat het de vraag is óf er een ander komt.

De gebroeders Königsmark, die samen bondscoach van het succesvolle (derde plaats) WK-team waren, vertrokken. Bouman is als opvolger gevraagd. Enerzijds wil hij wel, maar hij wil ook blijven spelen ,,zolang het nog kan, in ieder geval tot en met de World Games van 2005.'' Vandaar dat Tsjechische paspoort, in de herfst van zijn korfbalcarrière. ,,Ik vind het knap als iemand het Nederlands team haalt, maar ik ben geschikter om vanuit een underdogpositie te spelen'', zegt hij. ,,Ik vind de uitdaging groter om met Tsjechië tegen Nederland te spelen dan om met Nederland wereldkampioen te worden.''

Bij het WK van vorige maand in Nederland hield een blessure de nieuwbakken Tsjech op de bank. ,,Ik was heel trots op m'n nieuwe paspoort, maar ik heb het thuisgelaten. Ik ken mezelf. Als ik speelgerechtigd was geweest, had ik de pijn verbeten, maar voor herstel van de blessure was dat catastrofaal geweest.''

Wel baarde hij opzien met een uitgebreide warming-up voor de wedstrijd tegen België. Dat bracht onzekerheid in het Belgische kamp. Zou die rare vechtersbaas dan toch meedoen? ,,Even lekker Belgen stangen'', grijnst hij.

De Tsjechische bond zoekt nu naar een bondscoach uit Nederland of eventueel België. Die hoeft dan niet in Tsjechië te wonen, legt Bouman uit. ,,Ik heb toch al een deeltijdbaan bij de bond, dus ik kan de scouting wel doen.''

Hij vertrok in 1996 naar het Oost-Europese land, nadat hij via contacten tussen zijn vereniging DVO en Ceske Budejovice in Martina Tauchmanová zijn vriendin had gevonden. De afgestudeerde bioloog kreeg aanbiedingen uit Zwitserland, Tanzania en Zweden, maar de liefde won. Nu werkt hij in deeltijd aan de Zuid-Boheemse Universiteit in Ceske, waar hij een promotie-onderzoek naar teken doet.

Hij koos dus niet voor Tsjechië vanwege het korfbal, maar dat er gekorfbald wordt, was voor de oud-hoofdklassespeler mooi meegenomen. Ceske Budejovice werd de club die onder zijn inspiratie opbloeide. ,,In het begin verloor Ceske met 31-4 van Kólin, met mij erbij werd het 21-16. We zijn nu twee jaar kampioen'', illustreert hij de impuls die hij het team gaf.

Als trainer verzamelde hij spelers om zich heen ,,die een balletje konden vangen. De eerste jaren was mijn prioriteit niet om te winnen, maar om spelers beter te maken. Dat is redelijk gelukt. Als ik nu zelf meedoe, moet ik hard aanpoten om ze bij te houden.''

In zijn Nederlandse periode stond Bouman bekend als een speler die, zoals hij dat zelf uitdrukt 'met vuur kon spelen'. Met Bouman in de ploeg ontstond er oorlog in de paalzone. In het Tsjechische korfbal zijn daar sporen van terug te vinden. De gefakete warming-up tegen België is een treffend voorbeeld.

,,Ik heb natuurlijk mijn manier van denken binnengebracht, mijn manier ook van vechten voor een goed resultaat. Maar ik heb wel meer gedaan. Ik probeer op mijn trainingen te laten zien hoe eenvoudig korfbal kan zijn. Je moet je niet achter tactiek verschuilen; tactiek is alleen nuttig voor spelers die weten waar ze mee bezig zijn en geloof me, dat wisten de meesten hier niet. Ik heb lang moeten vechten tegen mensen die maar wat deden. Dan was hier een onvertaald Nederlands boekje gevonden en dan gingen ze oefeningen van plaatjes proberen na te doen zonder dat ze hoofdzaken van bijzaken konden onderscheiden.''

De balans van zeven jaar Tsjechië opmakend constateert Bouman dat Ceske Budejovice nog een vierdeklasser zou zijn als hij er niet was neergestreken. ,,Die club heb ik opgebouwd. Voor het nationale team geldt dat er voor mij andere Nederlandse trainers zijn geweest en dat de groei er toch wel zou zijn gekomen. Het is maar wat je als coach brengt. Maar door mijn manier van spelers ophitsen tijdens het EK van vorig jaar in Spanje hebben we daar wel zilver gewonnen. Ik heb de spelers zelfvertrouwen en vechtlust aangepraat.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden