Bouman: Nationale Politie is slagvaardiger

Gerard Bouman Beeld ANP
Gerard BoumanBeeld ANP

De bestrijding van zowel kleine als zware criminaliteit is gebaat bij één politieorganisatie. Dat zegt donderdag Gerard Bouman, korpschef van de Nationale Politie. 'Eén politie is slagvaardiger en flexibeler', betoogt hij op de dag van de ceremoniële start van de Nationale Politie.

'Tijdens grote crisissituaties - zoals de brand in Moerdijk of de Amsterdamse zedenzaak - kan een politiekorps meteen extra agenten, specialisten en middelen inzetten.'

De 25 regionale politiekorpsen en het KLPD zijn op 1 januari officieel opgegaan in de Nationale Politie. Die bestaat nu nog uit 10 regionale eenheden, 43 districten en 168 basisteams.

Bouman zegt dat de nieuwe politieorganisatie er niet van vandaag op morgen staat. 'Maar Nederland ondervindt op afzienbare termijn dat bijvoorbeeld probleemloos aangifte doen voortaan vanzelfsprekend is. Met één korpsleiding kan de politie zulke ambities sneller en doeltreffender waarmaken. Daar heeft de burger profijt van.'

Volgens Bouman is er één politieorganisatie nodig, omdat die alert reageert en snel communiceert. En dat is volgens de korpschef nodig in een tijd met internet en mobiele telefonie.

Maar op korte termijn verandert er mogelijk minder dan mensen verwachten. De benamingen van de voormalige 26 korpsen op politiebureaus en voertuigen verdwijnen bijvoorbeeld uit het straatbeeld. En er is nu een digitaal loket voor heel de Nederlandse politie: de website politie.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden