Boulevard Zuid breekt alle overvalrecords

Criminoloog Cyrille Fijnaut stelde vier jaar geleden al vast dat Bloemhof en Hillesluis de meest criminele buurten van Rotterdam zijn. Fijnaut kwam tot die conclusie in zijn boek 'Een winkelboulevard in problemen' (uitg. Gouda Quint, Arnhem), waarin de kleine criminaliteit in de winkelstraten Groene Hilledijk en Beijerlandselaan - samen vormen ze op de Linker Maasoever 'Boulevard Zuid' - centraal stond.

BIJDRAGE: ADRI VERMAAT

Niet iedereen stelde destijds de bevindingen van Fijnaut op prijs. Betrokken winkeliers voorzagen vanwege de negatieve publiciteit een daling van hun omzet en vreesden, evenals met name de bewonersvan-oudsher, voor een stigmatiserende werking. Zij wezen op de immer gezellige drukte van de oude winkelboulevard en de plannen deze grondig te renoveren.

Sindsdien is er op Boulevard Zuid en directe omgeving veel ten slechte en maar weinig ten goede veranderd. Het aantal gewapende overvallen breekt alle records: alleen al in de periode van half juli tot eind augustus telde de politie er vijftien. Geweld wordt niet geschuwd, twee weken geleden nog werd een juwelier hardhandig met een koevoet bewerkt en kreeg in andere winkels personeel een pistool onder de neus gedrukt.

Voor de politie is de maat nu vol. De aanpak van de volledig uit de hand gelopen criminaliteit in het winkelgebied is voor het bureau GrootIJsselmonde zelfs prioriteit nummer één geworden. Op piekuren, de tijden waarop overvallers doorgaans hun slag plegen te slaan, patrouilleert daarom sinds enkele dagen een speciaal politieteam door de winkelstraten en daarnaast is er regelmatig de inzet van een heuse politie-helikopter, van waaruit de bemanning een oogje in het zeil houdt. Verder is er de bereden politie en is er een speciaal telefoonnummer opengesteld voor mensen die iets te melden hebben over de golf overvallen.

“Natuurlijk nemen we de criminaliteit op Boulevard Zuid heel hoog op”, zegt politiewoordvoerder Anne Geelof, de meer dan alarmerende cijfers binnen handbereik. Ga maar na: van de 250 gewapende overvallen die vanaf begin dit jaar in heel Rotterdam werden gepleegd, had een vijfde deel op dit winkelgebied betrekking. “Dat heeft natuurlijk een enorme impact op de winkeliers en de bewoners”, weet Geelof. “De mensen voelen zich onveilig, zijn ongerust. We doen er alles aan om een eind aan de golf overvallen te maken, maar voor iedere winkel een politieman neerzetten kan nu eenmaal niet. Mede daarom doen we ook veel aan preventie.”

De oorzaak van het sterk toegenomen geweld op Boulevard Zuid kent de politie niet. Volgens Geelof wijst niets erop dat de grootschalige aanpak van drugoverlast in met name het Oude Westen van Rotterdam de criminaliteit naar het zuidelijk stadsdeel heeft doen verhuizen. “Van enig verband is ons niets gebleken. Trouwens, ook in Rotterdam-Zuid hebben we de afgelopen tijd op grote schaal allerlei vormen van overlast aangepakt.”

Voor bakker Theo van der Ham hoeft het niet meer zo nodig. Afgelopen maandag sloot hij zijn 22 jaar oude filiaal in de Riederlaan - pal achter de Beijerlandselaan - nadat daar vorige week een 28-jarige verkoopster op brute wijze was overvallen. De dader nam met een pistool in de hand zo'n duizend gulden mee en dwong de verkoopster haar sieraden af te staan.

Van der Ham, die nog meer zaken in hetzelfde gebied heeft, had dinsdag een gesprek met de deelgemeente Feyenoord en praat nog met de politie. “Iedereen bedoelt het goed, maar ik vrees dat het nu te laat is”, zegt Van der Ham. “Als ik die zaak weer opendoe, moet ik er wel achter staan en dat doe ik op dit moment niet. Ik krijg door die overvallen problemen thuis en met mijn personeel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden