Botte bijl bedreigt EU-onderzoeksgeld

Mark Rutte: Niet bezuinigen op wetenschap Frankrijk wil landbouwsubsidies niet opgeven

GIJS MOES | BRUSSEL

Stevige kortingen dreigen voor de Europese investeringen in onderzoek en nieuwe infrastructuur. Die vrees uitten betrokkenen gisteravond in Brussel, waar de EU-regeringsleiders onderhandelden over de Europese begroting voor de komende zeven jaar.

Voor aanvang van het overleg bereden de regeringsleiders hun stokpaardjes. Frankrijk blijft vasthouden aan de landbouwsubsidies, zo maakte president Hollande duidelijk bij aankomst in Brussel. Veel andere landen, vooral in het zuiden en het oosten, willen niet korten op de steun voor arme regio's.

Landbouwsubsidies en steun voor zwakke regio's zijn op de EU-begroting samen goed voor meer dan drie kwart van de uitgaven. Die belopen in de periode 2014 tot en met 2020 circa duizend miljard euro.

Als de twee grootste posten gespaard worden, blijft er weinig anders over om op te bezuinigen dan de gelden voor onderzoek en infrastructuur. Die zijn samen goed voor ruim 150 miljard euro in de komende zeven jaar. Nederland wil fors bezuinigen op de EU-begroting, maar juist niet op de onderzoeksgelden. Die zijn belangrijk om de Europese economie te versterken. De gelden voor infrastructuur komen vooral ten goede aan grensoverschrijdende verbindingen voor goederenvervoer per spoor en over het water.

Naast Nederland willen Groot-Brittannië, Zweden en enkele andere landen stevig bezuinigen. Voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad kwam gisteravond met een nieuw voorstel, na individueel overleg met alle regeringsleiders. Die had hij een voor een ontvangen, om te horen hoe ver ze kunnen gaan in de onderhandelingen.

De Britse premier David Cameron beklemtoonde bij aankomst in Brussel 'helemaal niet blij' te zijn met de begrotingsplannen. Of hij een veto zou uitspreken, wilde hij niet zeggen. Cameron wil dat de uitgaven in euro's in ieder geval niet stijgen.

"Het zal nog een hele strijd worden", zei premier Mark Rutte bij aankomst. Hij sloot niet uit dat hij een veto zal gebruiken. "Ik heb bij alle onderhandelingen altijd een geladen pistool op zak." Maar hij beklemtoonde dat wapen liever niet te gebruiken.

Vandaag proberen de regeringsleiders hun onderlinge verschillen weg te werken, maar het is zeer onzeker of dat lukt. Wellicht gaat de top tot in het weekeinde door.

Komen de regeringsleiders er dan nog niet uit, dan is er volgens Rutte geen man overboord. "Als het niet in één keer lukt, laten we dan voorkomen dat de sfeer zo verslechtert dat we eerst maanden persoonlijke relaties moeten herstellen." Dan is het volgens Rutte beter om begin volgend jaar verder te praten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden