Botswanen herkiezen regering, ondanks onvrede

Het lijkt de Verenigde Staten wel. In Botswana zijn de beschuldigingen over onregelmatigheden al geuit voor de stembusgang van vandaag, waarin een nieuw parlement wordt gekozen. Partijen zouden kiezers verplaatsen, zodat zij in districten hun kansen op winst maximaliseren.

President Festus Mogae zal er niet wakker van liggen. Peilingen voorspellen dat zijn Botswana Democratic Party (BDP) andermaal met de winst naar huis gaat, net als bij alle andere verkiezingen sinds 1966. Niet dat er geen oppositie is in het Zuid-Afrikaanse land. Die is er wel, maar zo verbrokkeld dat ze geen vuist kan maken.

En er is onvrede, een goede voedingsbodem voor oppositie. Officieel is de werkloosheid gestegen tot 20 procent -in werkelijkheid ligt die waarschijnlijk veel hoger. De trek van het land naar de stad blijft onverminderd doorgaan, en daar zijn onvoldoende banen.

Waarnemers denken evenwel dat de verdeelde oppositie er misschien bij de volgende verkiezingen, in 2009, in slaagt een alliantie te vormen die het tegen de BDP kan opnemen. Dat is een jaar na het aftreden van president Mogae, en dus -wellicht- een probleem voor Seretse Khama Ian Khama, vice-president en gedoodverfd opvolger van Mogae. Deze vroegere legerchef komt uit een bekende familie. Hij is de zoon van niemand minder dan Seretse Khama, chief van de Bamangwato, Botswana's eerste president en grondlegger van de BDP.

Een deel van de bevolking mag dan minder af zijn, het land blijft dé uitzondering in Afrika. ,,Botswanen hebben vandaag-de-dag kansen die veertig jaar geleden niet voor mogelijk werden gehouden'', meent Razia Khan, een Botswaanse econoom die bij de Standard Chartered Bank in Londen werkt. ,,De regering in Gaborone heeft het op economisch gebied goed gedaan.''

En dat geldt ook voor andere terreinen. Het land geldt als een toonbeeld van goed bestuur. En de Botswanen hebben van het stuk Kalahari-woestijn dat de Britten achterlieten als waardeloos, een van de rijkste staten van Afrika gemaakt met een stabiele democratie. Een voorbeeld is de aanpak van aids. Als eerste op het zwarte continent besloot Gaborone gratis levensverlengende medicijnen ter beschikking te stellen aan hiv-patiënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden