Botswana maakt korte metten met oude, Britse antihomowet

Een activist houdt de regenboogvlag in het hooggerechtshog van Botswana.  Beeld AFP
Een activist houdt de regenboogvlag in het hooggerechtshog van Botswana.Beeld AFP

Maximaal zeven jaar cel stond er op in Botswana: de liefde tussen twee mannen of twee vrouwen. Tot dinsdag drie rechters in het Afrikaanse land unaniem oordeelden dat het verbod op homoseksualiteit ongrondwettig is – wetgeving die door de Britse overheerser in 1965 is ingevoerd.

Niels Posthumus

Een anonieme homoseksuele student, slechts bekend onder de initialen L.M., vond dat die Victoriaanse wet na 54 jaar weleens mocht worden geschrapt. Hij spande een rechtszaak aan. De staat beweerde in dit proces dat Botswana nog niet klaar was om een andere houding tegenover homoseksualiteit aan te nemen. Dat was geen sterk argument. Nota bene president Mokgweetsi Masisi zei op een politieke bijeenkomst in december dat de rechten van homoseksuelen beschermd moesten worden. “Net als die van andere burgers.”

L.M. wees er in een geschreven verklaring dan ook op dat de samenleving in Botswana is veranderd en dat homoseksualiteit breder is geaccepteerd. Toch zijn veel andere Afrikaanse landen uitgerekend op dit punt hopeloos blijven steken in oude koloniale tijden. Zo weigerden Keniaanse rechters vorige maand koppig een anti-homowet uit 1897 te schrappen. Ook in menig ander Afrikaans land zijn de anti-homowetten in hun kern van Europese makelij. Angola, Mozambique en de Seychellen gaven Botswana recentelijk het goede voorbeeld.

Homoseksualiteit is desalniettemin in ongeveer de helft van alle Afrikaanse landen nog strafbaar. Tsjaad, Nigeria en Burundi voerden zelfs nieuwe of strengere verboden in. Wellicht steken rechters daar iets op van het vonnis in Botswana. “Iemands seksuele oriëntatie is geen fashion statement”, stelt de rechtbankvoorzitter. “Het is een kenmerk van iemands persoonlijkheid.”

Lees ook:

In een radioprogramma in Botswana riep hij op tot het vermoorden van homoseksuelen.

Nu vraagt het COC aan de minister: Laat de Amerikaanse haatprediker Anderson Nederland niet in.

Homoseksuele ‘daden’ zijn verboden in een aantal Afrikaanse landen, onder andere in Oeganda, Nigeria, Kenia en Botswana. Honderden homoseksuelen uit Afrika, het Midden-Oosten en Tsjetjenië hebben asiel aangevraagd in de Europese Unie.

Nu verbiedt het EU-hof een omstreden ‘homotest’ bij asielzoekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden