Botsing van karakters in Tilburg

Ruud Vreeman wil zijn gemeente opstuwen in de vaart der volkeren. Niet iedereen in Tilburg is daar even gecharmeerd van. (FOTO DOLF CANTRIJN, HOLLANDSE HOOGTE )Beeld Dolph Cantrijn/Hollandse Hoogte

Burgemeester Vreeman is een ambitieus en krachtig bestuurder die veel bedrijven naar Tilburg lokte. Maar hij is ook stug en eigenwijs. Dat kost hem vanavond mogelijk de kop tijdens het raadsdebat over de Midi-affaire.

Ruud Vreeman beleefde geen hartelijk welkom in Tilburg. Kort na zijn aantreden in 2004 bekritiseerde de burgemeester de ’kruikenzeiker’, een bronzen mannetje dat een ereplaats heeft in de Tilburgse binnenstad. Het beeld herinnert aan de tijd dat textielarbeiders hun urine opvingen voor het wassen en verven in de fabriek. PvdA’er Vreeman vond dat Tilburg zichzelf tekort deed door ’een deemoedig onderdanig mannetje en zijn plas’ als symbool te gebruiken. Een storm van protest stak op. Vreeman bood zijn excuses aan, maar met name oudere Tilburgers nemen het de man ’van boven de Moerdijk’ nog steeds kwalijk.

Vreeman (61 jaar, geboren Zwollenaar) heeft niets met de underdogpositie die Tilburgers zich soms aanmeten. Hij wil zijn gemeente opstuwen in de vaart der volkeren. Rond het station moet een aantrekkelijke woon- en werkwijk verrijzen voor hoger opgeleiden en werknemers in de creatieve sector. Er zijn plannen voor een ’T-dome’: het grootste sportcomplex van Zuid-Nederland. Een mega-winkelcentrum aan de rand van de stad strandde na een referendum.

Vreeman is ambitieus, soms te ambitieus voor de stad. Hij ijverde voor de verbouwing van de Midi-bioscoop tot een podium voor comedy, cabaret en landelijke televisie-uitzendingen, onder leiding van tv-persoonlijkheid ’Adje’, een typetje in de programma’s van Paul de Leeuw. Toen de verbouwing duurder uitviel, verzweeg Vreeman dat. Vanavond is het raadsdebat over de kwestie.

PvdA-fractievoorzitter Auke Blaauwbroek hoopt dat de raad de verdiensten van Vreeman meeweegt. „Hij heeft Tilburg echt op de kaart gezet. Hij heeft veel nieuwe bedrijven naar de stad getrokken.” Volgens Blaauwbroek zijn er de afgelopen vier jaar zesduizend banen bijgekomen in de gemeente, mede dankzij Vreemans ’moedige initiatieven’. De burgemeester heeft Tilburg met investeringen in onderwijs, kunst en cultuur aantrekkelijker gemaakt voor bedrijven en hoogopgeleide werknemers.

Politici die met hem gewerkt hebben omschrijven Vreeman als ’charmant’ en ’humoristisch’. Toch oogt hij vaak wat stug. Vreeman is niet de ’burgervader’ die oud-FNV-voorzitter Johan Stekelenburg wél was. „Stekelenburg was een erg toegankelijke burgemeester. Vreeman richt zich minder op het contact met de mensen, en meer op de ontwikkeling van de stad. Hij neemt de stad op sleeptouw”, zegt Blaauwbroek.

„Als Vreeman ergens van overtuigd is, gaat hij ervoor”, reageert Piet van Tellingen, fractievoorzitter van het CDA in Zaanstad. Vreeman was daar burgemeester voor hij Stekelenburg opvolgde. „Er was hier veel weerstand tegen de vernieuwing van het centrum, maar Vreeman heeft zijn medebestuurders en de raad overtuigd. Hij is een krachtig bestuurder. Eigenwijs, maar hij kan ook goed luisteren.” Ook in Zaanstad creëerde Vreeman werk, waarmee hij het spookbeeld van een slaapstad afwendde.

„Hier heeft hij nooit informatie achtergehouden”, vertelt Bert Boer, fractievoorzitter van Groenlinks in Zaanstad. „In het begin hadden we wel de indruk dat hij niet erg geboeid was door de gemeenteraad. Hij zat er wat ongeïnteresseerd bij. Daar hebben we hem op aangesproken, en toen heeft hij dat veranderd. Ik denk met plezier aan hem terug.”

In Tilburg lijkt de verhouding tussen Vreeman en de raad definitief verstoord. Een raadsmeerderheid vindt dat hij vanavond moet aftreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden