Botsing tussen 'wet is wet' en 'ze moeten goed onderwijs kunnen volgen'

Amsterdam moet zich aan de wet houden en mag illegale mbo'ers geen stage laten lopen, stelde premier Rutte, ter ondersteuning van 'zijn' minister Kamp (Sociale Zaken). Die botste deze week keihard met de Amsterdamse wethouder Asscher (Onderwijs).

Een overgrote meerderheid van de Amsterdamse raad stemde woensdagavond in met een voorstel van GroenLinks dat de gemeente het 'goede voorbeeld moet geven' en jongeren zonder verblijfsvergunning een stageplek moet bieden. Op het moment dat er werd gestemd, was er in het stadhuis al een brief van Kamp bezorgd. Daarin waarschuwde de minister voor flinke boetes voor onderwijsinstellingen en werkgevers die meewerken, het opleggen van dwangsommen, of 'stillegging van de rechtspersoon'. PvdA-wethouder Asscher moest een beetje lachen om het idee: een hangslot op de voordeur van het stadhuis. Hij noemde het een 'blafbrief'.

Illegale jongeren kunnen hun opleiding niet afronden als ze geen stage mogen lopen. GroenLinks noemt dat in strijd met kinderrechten, mensenrechten en de Grondwet. Kinderen hebben recht op onderwijs, en een stage hoort daar bij, stelt ook Asscher. Kamp denkt daar anders over, hij vindt stage werk en volgens de wet mogen illegalen hier niet werken.

Voor Kamp doet het er niet toe dat het leek alsof onderwijsminister Van Bijsterveldt bij het verschil van inzicht eerder aan de kant van Asscher leek te staan. En het doet er evenmin toe dat er niet zo lang geleden een Kamermeerderheid voor het afschaffen van dat stageverbod leek. Wet is wet.

Amsterdam krijgt in de opvatting dat het hier onderwijs betreft, steun van de mbo-raad. Bij de vorige economische dip in 2004 liepen mbo-leerlingen van deur tot deur om een stageplek te bemachtigen, zonder praktijkervaring kregen ze geen diploma. Dat is nog steeds zo. Wat in theorie is geleerd, moet in de praktijk worden getoetst en verfijnd, stelt de mbo-raad. Scholen en werkgevers zijn het erover eens dat stage een onlosmakelijk onderdeel is van de opleiding. Alleen zo kun je vakvrouw of vakman worden.

De botsing tussen Kamp (VVD) en Asscher is natuurlijk vooral ook een politieke botsing tussen rechts en links. Kamp stelt dat het diploma van jongeren die hier illegaal zijn voor hem geen prioriteit heeft. En: "Wat die jongens en meisjes moeten doen, is samen met hun ouders het land uitgaan. Het uitgangspunt is: je bent illegaal en je moet weg."

Asscher zegt: "Ik ga er niet over of deze jongeren wel of niet mogen blijven. Ik ga er wel over dat ze, zolang ze hier zijn, zo goed mogelijk onderwijs kunnen volgen."

De wethouder en zijn bondgenoten gunnen deze groep jongeren als ze moeten terugkeren een rugzakje mee, met een volwaardig diploma, zodat ze daar kansen hebben en iets kunnen betekenen in de zorg, techniek, bouw, landbouw of het milieu. En daarnaast, zo stellen ze terecht, is er altijd de kans dat illegalen uiteindelijk toch nog een verblijfsvergunning krijgen. Dan is het pijnlijk dat ze door de opstelling van dit kabinet misschien gefrustreerd afgehaakt zijn op school, of een halfbakken diploma hebben.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden