Botsing FNV en uitzenders

AMSTERDAM - De werkgevers in de uitzendsector weigeren nog langer te praten met de vakbond FNV Bondgenoten. In een boze brief aan Bondgenoten schrijft werkgeversvoorzitter Kamps niet langer met de FNV-bestuurder in het uitzendwezen, H. Westerhof, door één deur te kunnen. De FNV neemt het op voor Westerhof.

Bondgenoten heeft laten weten dat er door de werkgevers niet kan worden 'geshopt' tussen onderhandelaren. In een brief namens het hoofdbestuur zegt Bondgenoten-voorzitter Hans de Vries volledig achter Westerhof te staan en het 'onvoorstelbaar' te vinden dat werkgeversvereniging Abu het zo ,,op de man speelt''.

De Abu en Bondgenoten liggen al langer met elkaar overhoop. De werkgevers verwijten met name Westerhof dat hij de zaken te vaak uitspeelt via de media. Ook beschuldigen ze hem van woordbreuk. Daartegenover stelt de vakbond echter dat hij veel te vaak moet constateren dat de uitzendbureaus de afgesproken cao-regels niet nakomen. Zo heeft de bond al verschillende malen aan de bel getrokken wanneer bleek dat uitzendkrachten werden onderbetaald.

Overleg tussen het bestuur van Bondgenoten en de Abu in november leek enige lucht in de gespannen verhoudingen te brengen. Maar kort daarop liet de Abu weten het geplande cao-overleg niet te zullen bijwonen. Daarna kwam de brief van Kamps waarin het vertrouwen in Westerhof werd opgezegd.

Morgen zouden de bonden, -naast de FNV, ook het CNV en de Unie- met het ministerie van sociale zaken en de werkgevers in overleg treden over het arboconvenant voor de sector. In deze besprekingen zou de aandacht met name gaan naar het terugdringen van het zeer hoge percentage ziekteveruim onder uitzendkrachten.

Maar aangezien Bondgenoten niet van plan is Westerhof naar huis te sturen, en zich daarin bovendien gesteund ziet door de andere bonden, lijkt de kans klein dat Abu komt opdagen. Volgens de bonden heeft de werkgeversvereniging al gezegd niet te zullen komen, maar de Abu zegt alles in het midden te houden. ,,We wensen niet in de media over personen te communiceren'', aldus de woordvoerster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden