Botresten werpen geen nieuw licht op verdwijning Germa

Vondst van amateuronderzoeker niet afkomstig van mens

Botresten die onlangs opdoken in Nieuwendijk in West-Brabant, leveren geen nieuw spoor op in de verdwijningszaak van Germa van den Boom, ruim 27 jaar geleden. Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk heeft dit uitgewezen.

Volgens woordvoerder Willem van Hooijdonk van de politie Midden- en West-Brabant zijn de onderzochte resten 'geen menselijk bot'. De familie van het verdwenen meisje en de amateuronderzoeker die de botresten vond zijn hierover ingelicht. De resultaten van het onderzoek van het NFI zijn besproken met het Openbaar Ministerie, dat de zaak hiermee heeft gesloten.

De destijds 19-jarige Germa van den Boom verdween in de nacht van 28 op 29 juli 1984 uit haar ouderlijke woning in Nieuwendijk. Er werden sporen aangetroffen die op een misdrijf duidden, maar er werd nooit meer iets van of over het meisje vernomen.

De door het NFI onderzochte botresten doken begin vorige maand bij toeval op bij een voormalige buurman van Germa van den Boom. Een regionale televisieploeg die een reportage maakte over de verdwijning interviewde de man, die sinds 1984 als amateuronderzoeker speurt naar aanwijzingen in de zaak. Om die reden werd hij voor de tv-reportage ondervraagd.

De man vertelde dat hij ruim twee jaar geleden 's nachts op een bepaalde locatie in Nieuwendijk in de grond had geboord. Hier vond hij een stukje bot van ongeveer vier centimeter. Hij verklaarde dat hij dit bot zelf had bewaard en geen ruchtbaarheid aan de vondst had willen geven, omdat hij de politie die niet vertrouwde. Kort na zijn graafwerk in 2009 onderzocht de politie, onwetend van de vondst van de amateuronderzoeker, zonder resultaat dezelfde plek.

De afgelopen jaren zijn er vanuit het publiek meermalen aanwijzingen geweest in de verdwijningszaak. Politie-woordvoerder Van Hooijdonk: "De grote doorbraak is nooit gekomen. Maar als er nieuwe informatie komt, wordt deze onderzocht. Ieder mogelijk spoor wordt door ons nagetrokken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden