Botlekbedrijven studeren op forse energiebesparing

AMSTERDAM - Een aantal bedrijven in het Europoort-Botlek-gebied beslist binnenkort of zij deelnemen aan projecten die tot flinke energiebesparing kunnen leiden. De projecten zijn opmerkelijk, omdat de bedrijven de besparing alleen kunnen realiseren door samen te werken.

door Koos Schwartz

Uit verschillende studies is de afgelopen jaren gebleken dat de tientallen concerns die fabrieken hebben in het Europoort-Botlek-gebied, nog veel mogelijkheden hebben om energie te besparen en de uitstoot van stoffen als het broeikasgas kooldioxide (CO2) te beperken.

Theoretisch - zonder te kijken naar de economische haalbaarheid - zouden de grotere bedrijven samen een hoeveelheid van 2 200 megawatt kunnen besparen: dat staat gelijk aan de stroomproductie van vier ... vijf grote elektriciteitscentrales.

Zo'n zeven procent van die hoeveelheid kan worden bespaard als een aantal bedrijven meedoet aan projecten waarbij het ene bedrijf stoom of restwarmte levert aan een naburig bedrijf. Het ministerie van economische zaken heeft in principe bijna 50 miljoen gulden subsidie toegekend voor die projecten, waarbij onder meer de Stiching Europoort/Botlek Belangen (EBB) en het ingenieursbureau Grontmij bij betrokken zijn.

Kerngedachte achter de projecten is dat bedrijven door samen te werken veel efficiënter met energie kunnen omspringen. Zo sturen bedrijven nog veel stoom en warmte (al dan niet gekoeld) de lucht of het oppervlaktewater in, terwijl het buurbedrijf juist warmte opwekt. Door de aanleg van een pijpleiding kunnen bedrijven elkaar stoom of warmte leveren en daar ook nog wat op verdienen.

Het is de bedoeling dat een aantal bedrijven clusters vormt. Binnen zo'n cluster kunnen bedrijven elkaar van stoom of warmte voorzien. Omdat nog niet zeker is welke bedrijven wel en niet meedoen, willen EBB en Grontmij niet zeggen welke bedrijven zijn benaderd en welke bedrijven zeker zullen deelnemen.

Volgens H. Willems van Europoort/Botlek Belangen is subsidie aangevraagd, omdat de investeringen anders niet rendabel zijn. Met de projecten waarmee EBB wil beginnen, is 185 miljoen gulden gemoeid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden