Bot wil Nederland in kopgroep

PARIJS - Zolang het maar 'transparant' gebeurt, heeft Nederland er geen bezwaar tegen dat bepaalde landen binnen de EU voor de rest uitlopen met eigen initiatieven. Die boodschap heeft minister Bot naar eigen zeggen duidelijk overgebracht bij zijn Franse ambtsgenoot De Villepin.

De minister van buitenlandse zaken was gisteren op kennismakingsbezoek in Parijs. Bot schroomde niet om tegenover de Franse pers zijn weerzin te uiten tegen een Europese Unie waarin ,,een drie- of viermanschap de rest wel eventjes de wet zal voorschrijven''. Maar als het dan toch gebeurt, dan moet Nederland wel tot dat selecte groepje behoren.

Die mening ventileerde Bot al eerder. Zijn bezoek behelsde ook een onderhoud met oud-president en voorzitter van de Europese Conventie Giscard d'Estaing. Die had, aldus Bot, nog eens beaamd dat Nederland tot de pères fondateurs, de oprichters van de Europese Unie behoort.

Minister Bot borduurde op dat thema verder in een artikel dat gisteren gelijktijdig in de Volkskrant en de Franse krant Le Figaro verscheen. Hoewel hij dus tegenstander is van het ontstaan van clubjes binnen de EU, kondigt hij aan dat indien er toch een 'kopgroep' gevormd wordt, Nederland daarin zijn plaats opeist.

In Parijs bracht Bot enerzijds de boodschap dat ,,we het met z'n vijftienen, straks met z'n vijfentwintigen moeten doen'', anderzijds kondigde hij aan dat ,,waar een hogere snelheid nodig is, Nederland zich niet zal laten terugzakken. Ook Nederlanders fietsen immers graag aan kop.''

Verder stond Bots bezoek in het teken van goede bedoelingen. Aan de vooravond van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie was het bezoek aan Parijs niet bedoeld om 'vervelende en moeilijke problemen' op te lossen, maar om over en weer de standpunten te verduidelijken die anders maar uit de tweede hand of via de pers vernomen worden. Dus kwam er geen helder antwoord in de kwestie van het vetorecht inzake meerjarenfinanciën, waarover Frankrijk en Nederland binnen de EU van mening verschillen. Dus werden vragen over de rol van het Europese Hof van Justitie weggewimpeld. Dus benadrukten de beide diplomaten in warme bewoordingen hoe aardig ze elkaar vinden.

Het was niet de eerste ontmoeting tussen Bot en Dominique De Villepin, maar wel de gelegenheid om vast te stellen dat er 'een goede chemie' (Bot) is tussen de beide diplomaten. Dat is mooi, maar over de kracht van die verbinding kan men twijfelen. Bot is een man met het hart op de tong , De Villepin is veel minder direct. In antwoorden op vragen over het hete hangijzer van het vetorecht verwijst hij naar de 'gemeenschappelijke wil', de 'uitdaging' en de 'vastberadenheid' om die tot een goed einde te brengen.

Bot had ook nog een berisping voor zijn collega. Frankrijk is een van de landen met een neiging tot eigengereidheid binnen de EU. Als Frankrijk zijn verplichtingen jegens het Europese stabiliteitspact niet nakomt, is dat ,,een slecht voorbeeld voor de nieuwe lidstaten. Dan had je niet je handtekening onder dat pact moeten zetten'', vond Bot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden