Bot wil de zaak niet op de spits drijven

door Eildert Mulder

Minister Bot zegt in antwoord op Kamervragen dat de e-mail met een oproep om op Fatma Koser Kaya (D66) te stemmen afkomstig is van een internetforum in de Verenigde Staten.

Dat klopt, maar het is waarschijnlijk niet de hele waarheid. Het actualiteitenprogramma ’Nova’ heeft destijds een technisch onderzoek laten instellen naar de herkomst van de e-mail. Dat onderzoek bracht in kaart langs welke servers de mail Nederland had bereikt. Het bleek dat de mail wel degelijk in eerste instantie was verzonden vanuit Turkije, preciezer, het ministerie van algemene zaken.

Volgens Bot wijst tekstanalyse uit dat de tekst het werk is van een Nederlandse Turk. Ook dat zegt niet alles. Tekstanalyse zal ook uitwijzen dat de antwoorden van minister Bot niet van hemzelf zijn maar van een ambtenaar. Waar het om gaat is dat de e-mail is verstuurd namens een adviseur van het Turkse ministerie van godsdienstzaken, Diyanet, de heer Ali Alaybeyoglu. Het ministerie van godsdienstzaken is ook verantwoordelijk voor de contacten met Turkse migrantengemeenschappen.

De mail geeft blijk van een kennis van de Nederlandse politiek die meneer Alaybeyoglu moeilijk kan hebben. Hij zal dus vanuit Nederland zijn gesouffleerd. Maar door de mail onder zijn naam te sturen wekte hij de indruk dat hij, en dus de Turkse overheid, de Nederlandse verkiezingen wilde beïnvloeden. Dat was de strekking van de berichtgeving en daarop gaat Bot niet in.

Alaybeyoglu verstuurde de e-mail naar Turks Forum, dat hem verder verbreidde onder de Turkse gemeenschap in Nederland. Alaybeyoglu heeft vaker mails naar Turks Forum en gelijknamige organisaties in andere emigratielanden gestuurd. Hij lijkt een contactpersoon tussen de Turkse overheid en de migranten. Op 7 en 8 december berichtten Nova en Trouw over de e-mail.

Er was destijds binnen de Turkse gemeenschap een campagne om de Turkse kandidate Koser Kaya met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer te brengen. Achtergrond daarvan vormde de Armeense genocide van 1915. Koser Kaya, die nummer 6 stond bij D66, hoefde van lijstaanvoerder Pechtold de Armeense genocide niet te erkennen.

Eerder hadden PvdA en CDA drie Turkse kandidaten van hun lijsten geschrapt, omdat ze, tegen het standpunt van hun partijen in, in de Turkse pers de Armeense genocide hadden ontkend. Koser Kaya haalde met dertigduizend voorkeurstemmen de Kamer, vooral dankzij Turken die de genocide ontkennen en boos waren op CDA en PvdA.

De belangrijkste conclusie die lijkt te kunnen worden getrokken uit het antwoord van Bot, is dat hij de zaak met Turkije niet op de spits wil drijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden