Bot vraagt aandacht Palestijnse gevangenen

RAMALLAH (ANP) - Minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) zal maandag tijdens zijn bezoek aan zijn Israëlische collega Tzipi Livni aandacht vragen voor de Palestijnse gevangenen. Dat heeft hij zondag desgevraagd beloofd aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas, zo maakte zijn woordvoerder bekend.

De minister heeft tegen Abbas gezegd dat het belangrijk is dat de Israëlische soldaat die in de Palestijnse gebieden vastzit, wordt vrijgelaten. Dat draagt bij aan ontspanning in het conflict tussen de Palestijnen en Israël. Bot vond het belangrijk om naar Ramallah te gaan, omdat nu alle aandacht is gevestigd op Libanon.

Het kabinet heeft afgelopen vrijdag 5 miljoen euro uitgetrokken voor humanitaire hulp in de regio. Drie miljoen daarvan is bestemd voor hulp aan de Palestijnse bevolking. De rest is voor Libanon.

Rondreis

Na de verkiezingsoverwinning van Hamas hebben de EU en ook Nederland gesteld dat zij alleen willen praten met een regering die Israël erkent. Ook moet de nieuwe regering het geweld afzweren en alle eerdere akkoorden naleven die Israël en de vorige Palestijnse regering hebben gesloten. Minister Bot heeft zondag nog eens benadrukt dat het belangrijk is dat de regering van nationale eenheid die Abbas probeert te vormen, voldoet aan die voorwaarden.

De Nederlandse minister is momenteel op rondreis in het Midden-Oosten om te inventariseren welke rol Nederland nog zou kunnen spelen bij de oplossing van het conflict in het gebied. Maandag gaat hij naar Israël en dinsdag spreekt hij de Libanese premier Fouad Siniora en minister van Buitenlandse Zaken Fawzi Salloukh.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden