NieuwsWolf

Boswachters bekeuren ‘wolftoeristen’

Boswachters van verschillende natuurorganisaties hebben de afgelopen vakantieweken toeristen bekeurd die regels overtraden in de hoop een wolf te zien. “Geen honderden, maar wel tientallen”, aldus boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer. De natuurorganisaties letten juist vanwege de rust voor de wolven extra scherp op.

Op de Noord-Veluwe leeft een wolvenpaar met vijf welpen. De boswachters zien volgens Jasper duidelijk meer belangstelling voor dat gebied, hoewel niet bekend is waar het wolvenhol zich precies bevindt. Met name in de vroege ochtenduren zijn mensen betrapt, terwijl de bossen na zonsondergang en voor zonsopgang verboden gebied zijn. Ook in rustgebieden, die helemaal verboden zijn voor recreanten, zijn wolvenzoekers aangetroffen. Een bekeuring kan oplopen tot 85 euro.

“De regels zijn er niet voor niets. Het wild in de bossen heeft recht op rust. We merken toch al dat het wild onrustiger is nu er wolven in hun leefgebied zitten. Het zijn prooidieren voor de wolf en daar moeten ze aan wennen”, aldus Jasper.

Rust is op de Veluwe moeilijker te vinden dan jaren geleden. Het is het populairste vakantiegebied van Nederland en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Jasper: “Het wordt elk jaar drukker en helemaal nu de wolf ‘hot’ is. Maar het gebied wordt niet groter. Daarom moeten wij verstoringen voorkomen.”

Sinds de wolvenfamilie op de Noord-Veluwe zit, zijn in dat gebied geen schapen of ander vee meer aangevallen. Ook de wolvin op de Midden-Veluwe laat vee met rust. De boswachters komen wel kadavers van prooidieren tegen. Als de in mei geboren welpen ouder worden, zal het aantal bejaagde prooidieren even toenemen, denkt Jasper. Jonge wolven zwerven uit in hun tweede levensjaar en trekken dan mogelijk naar het buitenland. Zo zijn ze ook teruggekomen in Nederland. 

Lees ook:

De wolf is in Nederland, wat kunnen we ervan verwachten?

 Vijf vragen over de komst van de wolf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden