Bedreigde diersoort

Boswachter Ruben Vermeer is een blij man: de kamsalamander overleefde een virus en enorme droogte

Kamsalamander Beeld
KamsalamanderBeeld

De kamsalamander, een amfibie die in Nederland op de rode lijst staat van bedreigde soorten, heeft op de Sallandse Heuvelrug een virus en extreme droogte overleefd. Boswachter Ruben Vermeer van Natuurmonumenten is een blij man: hij was bang dat 2019 het jaar zou zijn waarin de kamsalamander in natuurgebied De Sprengenberg bij Haarle was uitgestorven.

Vermeer is de afgelopen dagen gaan kijken in de poelen op De Sprengenberg, leefgebied van de kamsalamander. Hij telde er tien. Vorig jaar waren het er elf. “Ze zijn er dus nog, een enorme verrassing en een opluchting.” Want 2019 was extreem droog, veel poelen kwamen droog te staan en dat zijn de plekken waar salamanders zich voortplanten.

Extra kwetsbare populatie

Door de droogte trokken kikkers en salamanders naar een diepere poel, waardoor het daar te vol werd en prompt het ranavirus de kop opstak met sterfte als gevolg. “Ik heb er tientallen dode kikkers langs de oevers gevonden”, aldus Vermeer. Hij vreesde dat de uitbraak de nekslag was voor de kamsalamander, een vrij geïsoleerde en dus extra kwetsbare populatie. Maar ze zijn er dus nog.

Kamsalamanders op De Sprengenberg. Beeld Ruben Vermeer
Kamsalamanders op De Sprengenberg.Beeld Ruben Vermeer

Niettemin gaat het in heel Europa niet goed met deze salamander. In Nederland komt het diertje nog op verschillende plekken voor in Zeeland en op hogere zandgronden in Drenthe en Brabant, maar ze worden steeds schaarser. En dan wil je je eigen kleine populatie graag beschermen.

Maar voor een gezonde populatie heb je minstens honderd dieren nodig. Dus is Natuurmonumenten op de Sallandse Heuvelrug bezig met plannen om de situatie te verbeteren. De poelen zijn twee jaar geleden uitgegraven en vergroot om aan de kamsalamander meer voortplantingsplekken te bieden. “Het is een traject van lange adem. We willen ook voorkomen dat de poelen droogvallen.” Dat kan door bij droog weer water aan te voeren, maar dat mag geen ‘gebiedsvreemd’ water zijn. Salamanders zijn nogal kieskeurig. Het water moet niet te zuur en niet te voedselrijk zijn.

Lees ook:

Dit kleine visje jaagt kikkers weg, en dus mag hij niet langer worden verhandeld

De zonnebaars, kleurrijk exootje, mag sinds vandaag niet meer worden verhandeld in Nederland en in de overige landen van de Europese Unie. De vis is een bedreiging voor inheemse soorten, zoals de kamsalamander.

Dodelijk nieuws voor de vuursalamander

Een, vermoedelijk, geïmporteerde Aziatische schimmel bedreigt de vuursalamander: hij is ten dode opgeschreven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden