Bostulp piekt met duizenden tegelijk tussen Friese graven

amsterdam – Zij bloeit slechts tussen de graven van Ternaard: de Tulipa sylvestris, oftewel de bostulp – al noemen de Friezen haar liever wylde tulp. Deze dagen piekt de plant met duizenden tegelijk, en dat levert zo’n prachtig schouwspel op dat natuurliefhebbers er speciaal voor naar het Friese dorp reizen.

De bostulp is dus niet, zoals op grond van de naam verwacht zou mogen worden, in het bos te vinden. Volgens het bureau voor plantwaarnemingen Floron in Leiden is deze tulp een zogenaamde stinzenplant. Dat zijn planten die eeuwen geleden gepoot zijn op landgoederen en buitenplaatsen en die langzaam zijn verwilderd. In Nederland komen nog een kleine twintig stinzenplanten voor. ’Stins’ (‘stenen huis’) is een middeleeuwse benaming voor de destijds zeldzame stenen adellijke bewoningen. Er zijn nog drie echte stinzen over: de torenstins ’de Schierstins’ in Veenwouden, en de zaalstinzen ’Allemastate’ bij Oudwoude en ’Dekemastate’ bij Jelsum. In het verleden hadden adellijke lieden geld en tijd om siertuinen aan te leggen en te onderhouden, waarbij ook exoten werden toegepast. Toen de Engelse landschapsstijl opkwam, verwilderden sommige soorten.

De bostulp vormt na de bloei nieuwe bollen onder de grond. Omdat het loof dan afsterft, ziet het kerkhof er na de spectaculaire bloemenpracht enkele weken verwaarloosd uit. Volgens sommigen zouden de bolletjes de graven zelfs laten verzakken, maar onderzoek heeft uitgewezen dat daar geen sprake van is. In juni zijn alle sporen van het wilde tulpenveld weer voor bijna een jaar verdwenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden