Boston walgt: een held van de Red Sox mag niet naar de Yankees gaan

Het was even schrikken voor de sportliefhebbers in Boston gisteren. Een van hun favoriete honkballers, Kevin Youkilis, afgelopen juni door een boze manager weggestuurd naar de Chicago White Sox, maakte bekend dat hij volgend seizoen voor de in Boston diep en diep gehate New York Yankees gaat spelen.

Dat is dertig maal zo erg als Johan Cruijff in Feyenoordshirt of John de Wolf in het AMC in Amsterdam Zuid-Oost neerleggen. Voor mensen in Boston is dat onbestaand, dat kan niet, dat mag niet, dat leidt tot razernij en erger. Radio-talkshows en plaatselijke televisieprogramma's in Boston en New York gingen gisteren over helemaal niets anders dan over deze transfer.

Youkilis, een sterke, joodse honkballer die, als hij wil, voor Israel mag uitkomen, is, in de jaren dat hij voor de Boston Red Sox heeft gespeeld, altijd het mikpunt geweest van scherp gooiende Yankees-pitchers. Hij, Youkilis, ging al zijn ploegen voor in een bijna altijd strak fysiek duel met de Yankees.

Befaamd zijn de duels geweest tussen Yankees-werper Joba Charmberlain en Youkilis. Een aantal maal leidde dat tot gespannen momenten in wedstrijden als de een de ander of de ander de een wilde aanvliegen. Chamberlain gooide in principe snoeiharde ballen dicht langs het hoofd of lichaam van de Red Sox-speler, waardoor er een enorm gespannen sfeer in de wedstrijd ontstond. En het Boston-publiek zag in de vierkante, atypische honkballer nou juist hun 'voorganger' in de eeuwige strijd tegen erfvijand uit New York.

Atypisch? Ja, Youkilis werd ooit beschreven als "... hij kan van alles zijn, ijskastreparateur, slager wellicht of hamerverkoper in een gereedschapswinkel, maar géén professioneel honkballer".

Youkilis zal vandaag gekeurd worden bij 'de vijand' en zal dan voor een jaar een contract van 12 miljoen dollar gaan ondertekenen. Mensen in Boston zullen zich bijna kokhalzend afwenden als ze de beelden van die ceremonie zien.

Die spelersoorlog tussen de Red Sox en de Yankees bestaat al bijna negentig jaar. Ooit werd Babe Ruth (de meest tot de verbeelding sprekende honkballer ooit) van Boston naar New York verkocht en vanaf dat moment is het nooit meer goed gekomen tussen beide organisaties.

Ja, er stapten meerdere spelers over, maar diegenen die dat van Boston naar New York deden (Wade Boggs, Roger Clemens en helemaal Johnny Damon) konden rekenen op eeuwige, groenzure hoon uit Boston. Jarenlang werd Damon bekogeld met alles wat men kon vinden en uitgefloten, uitgejouwd en nagewezen door het publiek in Fenway Park. Toen Damon de Yankees na enige jaren verliet en elders ging spelen, werd hij door het Boston-publiek voorzichtig in genade aangenomen. Alles beter dan die verdoemde Yankees.

Youkilis is zich van zijn heikele positie bewust. De enorme rivaliteit kent iedere Amerikaan en hij helemaal. Jarenlang ging hij de Red Sox voor in de grimmige strijd tegen de Yankees en nu zal hij dus in pin-stripes en met de letters NY op zijn shirt in Boston terug gaan keren.

Al die wedstrijden waren gisteren direct uitverkocht; iedereen wil daarbij zijn. Youkilis verklaarde dat hij een vrij man in een vrij land is en dat hij, weggestuurd immers in juni, toch zijn pad in de honkbalwereld mag kiezen.

Een weldenkend mens kan niets anders doen dan het daarmee eens zijn, ook deze Red Sox-fan. In Boston wonen veel weldenkende mensen, maar dat denken verdwijnt ineens als het gaat om de tegenstelling Red Sox-Yankees.

Youkilis had, na vertrek uit Boston, nog wel een heel sterke troefkaart in handen. Niet lang geleden trouwde hij met de zuster van Tom Brady, de allergrootste sportheld van de stad, de quarterback van de in Foxboro spelende New England Patriots, de American footbalploeg.

Dat huwelijk hield hem nog een beetje verbonden met Boston en de uiterst fanatieke fans. Maar nu de mensen rond Fenway Park en The Great Green Monster (de naam van een deel van het buitenveld) weten dat die merkwaardige, kale, vierkante, gespierde, hard slaande honkballer die ze acht jaar lang als hun eigen grote held beschouwden, terug gaat komen in een shirt van de Yankees, is het even stil in Boston.

Heel stil. De mensen staan perplex. Dit bestaat niet... toch?

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden