Commentaar

Bossen vernielen om nieuwe natuur te maken is beleidsvandalisme

© ANP Beeld
© ANP

Je kunt geen omelet bakken zonder de eieren te breken. Met dat zinnetje hebben radicale dromers in het verleden vaak hun ingrepen gerechtvaardigd: wie iets moois wil bouwen, moet eerst durven slopen.

In de bossen bij Oss is dat principe nu zichtbaar geworden: daar is met machines een ravage aangericht in het bos, dat er nu uitziet alsof er een orkaan overheen is gekomen.

Maar het was geen orkaan, het was beleid. De gemeente Oss en een ecologisch adviesbureau hebben hier over nagedacht en vervolgens een verkeerd besluit genomen.

Zeker, ze hebben enkele argumenten voor dit besluit. Zo was het bos dat is vernield een eentonig productiebos met allemaal identieke bomen. Als het hier in de toekomst afwisselender wordt, zal het gebied waardevoller zijn als leefomgeving voor plant, dier en mens. Ook sluit dit natuurgebied in de Maashorst aan op twee nieuwe ecoducten die worden aangelegd over nabijgelegen wegen. De waarde van die verbinding voor dieren neemt uiteraard toe als er aan het eind van die ecoducten iets te vreten valt, en dat vereist rijk gevarieerde natuur.

Minder overtuigend is het argument dat hier rond 1850 ook geen bos groeide, maar heide. Want waarom moeten we terug naar het midden van de negentiende eeuw?

Maar het belangrijkste argument tegen deze ambtelijke orkaan, tegen deze moedwillige vernieling van een bos, tegen dit beleidsvandalisme, is dat het bos werd gewaardeerd door inwoners van de dorpen en steden in de buurt. Zij wandelden hier, en het zal best saai zijn geweest maar velen vonden het toch een mooi bos.

Op meer plaatsen in het land, vaak op arme zandgronden, al dan niet aan zee gelegen, speelt deze discussie: daar groeiden van oudsher geen bomen, maar zijn deze in de afgelopen anderhalve eeuw aangeplant ten bate van de houtproductie. Nu onze opvattingen over 'natuur' zijn veranderd, wordt overwogen om de bossen te rooien en zo terug te keren naar een oorspronkelijker staat. Gelukkig gaan de meeste bosbeheerders daarbij niet zo radicaal tekeer als de gemeente Oss.

Want natuur in Nederland heeft fans nodig, mensen die ervan genieten om buiten te zijn in het groen. Maarten Hajer, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, zei vorige week in deze krant dat mensen vooral houden van natuur in de buurt.

Wie die kapotmaakt, kan nog zulke ecologisch verantwoorde doelstellingen hebben, maar maakt, met de bomen, het draagvlak voor de natuur kapot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden