Bossche scholen willen nu joods-christelijk heten, niet katholiek

Kinderen van de basisschool Tarcisius in Heerlen. Tarcisius is geen rooms-katholieke school en valt niet onder de verantwoordelijkheid van Signum. Beeld ANP
Kinderen van de basisschool Tarcisius in Heerlen. Tarcisius is geen rooms-katholieke school en valt niet onder de verantwoordelijkheid van Signum.Beeld ANP

Rk-basisscholen kunnen zich niet zo maar onafhankelijk verklaren van de rooms-katholieke kerk. Een school die zich niet langer katholiek wil noemen stuit op grote juridische obstakels.

Robin de Wever

Dat constateert koepelorganisatie Signum, die verantwoordelijk is voor de 24 rk-basisscholen in Den Bosch. Signum maakte in augustus bekend dat het grootste gedeelte van haar scholen de rooms-katholieke identiteit uit haar grondslagen zou gaan schrappen.

Zo moesten de grondslagen in overeenstemming worden gebracht met de dagelijkse praktijk. 'We zijn al jaren geleden losgezongen van de kerk', vertelde voorzitter Jan Timmers van Signums college van bestuur toen. Op veel van de scholen wordt behalve Pasen en Kerstmis ook het Suikerfeest gevierd.

Scholen allang niet meer katholiek
In haar visiebeschrijving verwijst de koepel niet meer naar de rk-kerk - de 'uniciteit van ieder kind' is leidend. De keuze om de beginselen te wijzigen kwam ook voort uit onvrede met de koers van de rooms-katholieke kerk. Timmers' voorstel leidde - onder meer op de opiniepagina's van Trouw - tot een discussie over het belang van de katholieke identiteit in het onderwijs.

Nu blijkt dat het schrappen van katholieke grondslagen eenvoudiger is gezegd dan gedaan. 'We willen daarom in de statuten opnemen dat ons onderwijs gestoeld is op de joods-christelijke traditie', vertelt Timmers op de website OnderwijsBrabant. 'Dat is breder dan katholiek.'

Katholieke onderwijskoepel kan gaan dwarsliggen
Signum is momenteel met het Ministerie van Onderwijs in gesprek over de juridische gevolgen daarvan. Mogelijk krijgt de organisatie als gevolg van de wijziging minder overheidssubsidie.

Het plan moet verder worden goedgekeurd door de Nederlandse Katholieke Schoolraad (NKSR). Met die landelijke koepel voor rooms-katholiek onderwijs heeft Signum geen goede ervaringen. Die keurde een vergelijkbaar voorstel tien jaar geleden al af. Het is onbekend hoe de NKSR over het huidige voorstel denkt.

Hulpbisschop Mutsaerts noemde het in augustus 'bizar' dat er 'juist in de hoofdstad van Noord-Brabant geen katholiek onderwijs meer zou zijn'. Een breuk met de kerk zou volgens hem resulteren in een verschraling van het onderwijsaanbod. Volgens Timmers hebben het bisdom en de scholen al jaren nauwelijks contact.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden