Bosnische Serviers tarten Navo en VN

SARAJEVO, ZAGREB (AP, AFP, Reuter) - In de Bosnisch-Servische 'hoofdstad' Pale en in Sarajevo klonk gisteravond laat het geluid van vliegtuigen en bom-explosies, nadat de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic het Navo-ultimatum om zware wapens rond Sarajevo weg te halen had afgewezen. VN- en Navo-woordvoerders ontkenden nieuwe bombardementen, maar zeiden wel snel grootschalige acties te verwachten.

De Serviërs hadden gisteravond tot 11 uur tijd om hun zware wapens buiten een straal van 20 kilometer rond Sarajevo terug te trekken, de aanvallen op Tuzla, Gorazde en Bihac te staken en vrije doorgang te verzekeren van VN- en hulporganisaties. Vlak na het verstrijken van het ultimatum werden in Pale en Sarajevo dreunen gehoord, maar volgens een Navo-woordvoerder waren die van vliegtuigen die de geluidsbarrière braken.

In een brief aan VN-commandant Bernard Janvier stelde Mladic dat “niemand, zelfs ik niet, het recht heeft de terugtrekking te bevelen”. Hij schreef dat zo'n 'politieke beslissing' slechts kan worden genomen door het Bosnisch-Servische 'parlement'. Maar VN-bronnen in Sarajevo meldden dat Bosnisch-Servische militairen hun wapens leken in te zamelen. “Er zijn tekenen dat dat wapens klaargemaakt worden voor terugtrekking”, aldus een VN-woordvoerder.

Mladic' brief ging in tegen de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. Diens rechterhand, Nikola Koljevic, had eerder op de avond laten weten 'in grote lijnen' te willen voldoen aan de eisen van de VN.

De Serviërs lieten gisteren het verkeer over de weg die over het vliegveld van Sarajevo leidt ongemoeid. De route was zondag door de VN geopend om bevoorradingstrucks de stad te laten binnenrijden. De weg ligt grotendeels binnen het bereik van Servisch geschut. Maar de belangrijkste uitvalswegen van de stad, die in handen van de Serviërs zijn, bleven gesloten.

De strijdende partijen in de moslim-enclave Bihac staakten gisteren hun gevechten. De Bosnische regeringstroepen begonnen vorige week een offensief tegen de Bosnische Serviërs bij Bihac, profiterend van de Navo-luchtaanvallen.

Een onbekende Nederlandse VN-militair zou in de chaotische dagen na de val van Srebrenica hebben meegedaan aan de zestienvoudige verkrachting van een Bosnisch moslim-meisje. Die beschuldiging uitte de Italiaanse gynaecologe Monika Hauser gisteren op de laatste dag van het internationale Bosnië-congres in Bonn. Hauser zei er wel bij dat ze niet kan uitsluiten dat de Dutchbatter werd gedwongen mee te doen aan de groepsverkrachting. Vanuit het Bosnische deel van het publiek werd met 'schande'-geroep gereageerd op de beschuldiging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden