Bosnische leider dreigt met oorlog tegen afscheiding

Bakir Izetbegovic. Beeld REUTERS
Bakir Izetbegovic.Beeld REUTERS

De situatie in Bosnië-Herzegovina staat op scherp, nu een van de drie presidenten van het land heeft gezegd dat hij desnoods oorlog zal voeren om te voorkomen dat de Servische deelrepubliek Republika Srpska zich afscheidt.

Thijs Kettenis

“Ja, ik ben daartoe bereid. Iedereen die van dit land houdt, moet er klaar voor zijn om tot het eind te gaan om de eenheid te bewaren”, zei Bakir Izetbegovic, een Bosnische moslim, maandag in een interview met Deutsche Welle.

Republika Srpska riep woensdag zijn ministers en parlementariërs voor overleg terug uit de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Een geplande vergadering van de ministers van Bosnië kon daardoor niet doorgaan, en het parlement kon geen besluiten nemen. “Wij zullen een gezamenlijk antwoord op de oorlogsdreiging uit Sarajevo voorbereiden”, klonk het in de Bosnisch-Servische hoofdstad Banja Luka.

Onafhankelijkheid

Maar de harde woorden van Izetbegovic komen niet uit de lucht vallen. Ze volgen op herhaalde uitlatingen van Milorad Dodik, de president van Republika Srpska, die aanstuurt op onafhankelijkheid. Dat is tegen het zere been van de moslims. Die willen het fragiele land bij elkaar houden, zoals afgesproken tijdens de onderhandelingen die in 1995 een eind maakten aan ruim drie jaar oorlog.

“Op een dag zal Republika Srpska een staat zijn. Ik garandeer, een onafhankelijk Srpska zal ons als een rijpe appel in de schoot vallen. Bosnië is onhoudbaar”, zei Dodik maandag nog tegen de Servische krant Vecernje Novosti. Het woord oorlog nam hij niet in de mond.

De vraag is nu of de zaak zal escaleren. Politieke leiders aan alle kanten bedienen zich geregeld van retoriek en die wordt de laatste tijd steeds feller. Buurland Servië houdt zich normaal gesproken op de vlakte. Belgrado onderhoudt goede banden met zowel Sarajevo als Banja Luka, en steunt Dodik niet openlijk in zijn streven naar onafhankelijkheid. Maar president Aleksandar Vucic zei gisteren dat Izetbegovic’ uitspraak “ernstiger is dan iemand in Servië nu kan bevatten”.

De spanning in Bosnië loopt ook al op in de aanloop naar de uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal, volgende week woensdag, in de zaak tegen oud-generaal Ratko Mladic van de Bosnische Serviërs. Die is aangeklaagd voor onder meer genocide in Srebrenica, waarbij meer dan 7000 moslimmannen om het leven werden gebracht. Veel Serviërs zien hem als een held, terwijl hij voor overige bewoners van Bosnië geldt als oorlogsmisdadiger. De uitspraak zal vermoedelijk oude wonden openrijten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden