Bosnische Kroaten vormen 'regering'

SARAJEVO (AFP, Reuter) - Kroaten van de harde lijn in Bosnië hebben een regering gevormd voor een onafhankelijke staat in Hercegovina. Internationale functionarissen in Sarajevo reageerden verbijsterd op de aankondiging vanuit Mostar in het zuiden van Bosnië.

De vorming van een ministersploeg volgde op een bijeenkomst van de 'presidentiële raad', meldde zaterdag de radio van de Bosnische Kroaten. De radio is gevestigd in het deel van Mostar waar de Bosnische Kroaten de scepter zwaaien. Het andere deel is in handen van de Bosnische moslims. Tussen beide groepen in Mostar heerst grote spanning.

Mostar is een belangrijk test voor de samenwerking van de vijandige bevolkingsgroepen in de zogeheten federatie van moslims en Kroaten in Bosnië. In Mostar, waar eind volgende week verkiezingen worden gehouden, zijn onder Kroaten veel vertegenwoordigers van de harde lijn te vinden, die ondanks de samenwerking met de moslims hun eigen Kroatische idealen hebben gehouden. Op 14 september zijn er verkiezingen in heel Bosnië, die beslissend kunnen zijn over de toekomst van de federatie.

Carl Bildt, de Hoge Vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië, veroordeelde gisteren de vorming van een Kroatische regering en noemde het 'illegaal en niet aanvaardbaar'.

In principe waren alle staatsinstellingen die de Bosnische Kroaten hadden gevormd in januari ontbonden, met de stichting van de federatie van moslims en Kroaten.

De federatie werd in 1994 gevormd onder Amerikaanse druk, om een eind te maken aan de gevechten tussen de moslims en Kroaten en om een tegenwicht te bieden tegen de veel sterkere Serviërs.

De Bosnische Kroaten hebben in de praktijk structuren gehandhaafd buiten de federatie om. Ze behielden tevens een eigen kabinet. “Er is niets nieuws aan deze regering... Ze bestond steeds, hoewel ze theoretisch gezien ontbonden was”, aldus een analist van de Ifor. De Bosnisch-Kroatische regering heeft volgens de expert alleen de steun van Kroatië.

De Bosnisch-Kroatische regering verschilt weinig van de vorige. Premier is Pero Markovic, een bestuurder in het dorp Capljina bij Mostar. De portefeuille van defensie is toegekend aan de huidige minister van defensie Soljic van de federatie.

De voormalige Bosnische premier Haris Silajdzic, die nu een oppositiepartij leidt, is tijdens een verkiezingsbijeenkomst in het noordwesten van Bosnië aangevallen met een ijzeren staaf en licht gewond geraakt. De Bosnische televisie meldde dat de politicus en zijn begeleiders afgelopen weekeinde in Cazin bij Bihac werden aangevallen door aanhangers van de regeringspartij SDA. Een menigte van honderd personen met vlaggen van de SDA en portretten van president Izetbegovic, verhinderden dat Silajdzic een bijeenkomst van zijn partij in Cazin kon bijwonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden