Bosnische asielzoeker wil na aanslag niet meer in Holten wonen

HOLTEN - Irfan Dedukic heft tijdens het gesprek verschillende keren de armen ten hemel. “Waarom”, vraagt hij zich voortdurend af, “waarom moest dit ons overkomen?” De kans dat de 40-jarige Bosnische asielzoeker en zijn gezin ooit een antwoord zullen krijgen op de vraag waarom in de nacht van dinsdag op woensdag is geprobeerd brand te stichten in hun woning in het Overijsselse Holten, zal hij waarschijnlijk nooit krijgen.

Want ook de daders van de actie op 11 juni, toen de muren van het toen nog door Somalische asielzoekers bewoonde huis aan de Schoutenstraat in Holten werden beklad en er een ruit werd ingegooid, zijn - ondanks verscherpte politiesurveillance nooit gevonden.

Het is maar goed dat Dedukic' schoonvader door de warmte niet zo goed kon slapen, anders had zich in het vriendelijke Sallandse dorp een ramp kunnen voltrekken. Rond kwart voor vier hoorde schoonvader Besir (66) een knetterend geluid. 'Regen', was zijn eerste gedachte, maar enkele minuten later drong een brandlucht de slaapkamer binnen. Toen hij uit het raam keek, zag de oude man de voordeur van het rijtjeshuis branden als een fakkel. In allerijl wekte hij de rest van de familie, schoonzoon Irfan, zijn dochter Arnada en zijn kleinzoon Selwer (13). Door het tumult werden ook de naaste buren wakker. Met vereende krachten werd de brand vervolgens met emmers water geblust, zodat de schade beperkt bleef tot een zwartgeblakerde gevel.

Woordvoerder Rabelink van de politie Raalte spreekt zonder omwegen van “een aanslag met racistische motieven.” Rabelink: “Met behulp van kranten en een vluchtige vloeistof, mogelijk benzine, is geprobeerd die woning in brand te steken. Het is ongeveer rond hetzelfde tijdstip in de nacht gebeurd als toen die woning begin juni met racistische leuzen en schuttingtaal werd beklad en er een steen door de ruiten werd gegooid.”

De Somalische asielzoekers die toen in het huis aan de Schoutenstraat woonden, werden van het incident zo bang dat zij elders in Holten woonruimte kregen aangeboden. “Ja, ik wist wat er gebeurd was voordat wij hier kwamen”, bevestigt Irfan Dedukic. “Maar ik maakte me er niet zo druk om. Wij hebben met niemand ruzie en waren blij dat we eindelijk een huis konden krijgen. Zeven maanden hebben we in verschillende opvangcentra gewoond, dat is ook niet alles. Toen we dit aangeboden kregen, waren we heel blij.”

Die blijdschap is na de brandstichting over. Gisteravond vertrok het gezin al naar Heerenveen, waar met hulp van VluchtelingenWerk een woning kon worden geregeld. “We durven hier geen dag langer te blijven. Wie weet komen ze terug”, zegt Dedukic. - Vervolg op pagina 3#

Dedukic blijft aardig over Nederland: 'Iedereen is aardig' VERVOLG VAN PAGINA 1

Het gezin Dedukic is afkomstig uit Noordwest-Bosnië. Het op circa 40 kilometer van Banja Luka gelegen moslim-dorp waar ze woonden, werd in augustus 1991 door de Serviërs verorverd.

Arnada Dedukic, die een winkeltje in textiel bestierde, en haar zoon Selwer vluchtten al snel naar Kroatië. Begin dit jaar voegde Irfan Dedukic zich bij hen. “Ik heb de Serviërs flink moeten betalen om weg te mogen”, fluistert hij. “Daar leven onder Servische overheersing was onmogelijk. Er wonen nu Serviërs in ons huis.”

Ondanks de aanslag hoopt Dedukic op een toekomst in Nederland. Hij is in afwachting van een beslissing over het ingediende verzoek om een verblijfsvergunning.

“Nee”, schudt hij heftig, “mijn mening over Nederland en de Nederlanders is niet veranderd. Wij zijn hier in Holten enorm geholpen door onze buren en VluchtelingenWerk. Super gewoon. Iedereen is aardig. Daarom vraag ik me af waarom dit moest.”

José Hoes, een van de vrijwilligsters van VluchtelingenWerk Holten, is eveneens behoorlijk onder de indruk. “Zoiets verwacht je niet in Holten”, zegt ze.

“Er verblijven hier in het dorp zes families, die een vluchtelingenstatus hebben, of die nog hopen te krijgen. Er zijn nooit noemenswaardige problemen geweest met deze mensen. En dan gebeurt zoiets. Ik ben er nog steeds beduusd van.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden