Bosnië en Servië jagen samen op oorlogsmisdadigers

Na twintig jaar kunnen verdachten niet meer zorgeloos rondlopen

In Bosnië lag de aanklacht tegen Nedeljko Milidragovic al jaren klaar. Tot in detail hadden de aanklagers zijn daden na de val van Srebrenica gereconstrueerd: Op 12 juli 1995 schoot hij een gehandicapte man dood, dezelfde dag executeerde hij persoonlijk 15 tot 20 gevangenen uit Srebrenica. Later gaf hij onder meer opdracht tot de moord op 100 gevangenen in een loods even buiten Srebrenica, stelt de aanklacht die in 2012 openbaar werd.

Maar Bosnië kon Milidragovic niet oppakken. Zoals zoveel Bosnische Serviërs had hij een Servisch paspoort. Servië levert geen staatsburgers uit, en Milidragovic kon zich vrij bewegen.

Tot gisteren, toen hij door de Servische politie van zijn bed werd gelicht, net als zeven andere verdachten van de genocide in Srebrenica. Servië gaat hem alsnog zelf vervolgen, op basis van de informatie die de Bosnische collega's hebben doorgespeeld. Een speciaal oorlogsmisdadenteam van de Servische justitie bedankt de Bosniërs voor de 'uitstekende samenwerking'.

Tijdens de arrestaties was er gisteren continu contact tussen de aanklagers in Sarajevo en Belgrado. Dat was een paar jaar geleden nog ondenkbaar. De Bosnische aanklagers benadrukken dat zelfs de families van de slachtoffers in Bosnië hebben ingestemd met een vervolging in Servië, het land dat de verdachten jarenlang vrij liet rondlopen. "Dat is een duidelijk teken van vertrouwen", stelt het Openbaar Ministerie.

Aanklagers voor oorlogsmisdaden uit beide landen werken steeds inniger samen. Twintig jaar na de oorlog is de animositeit gesleten, en buitenlandse druk om meer daders op te pakken drijft hen samen. Aanklagers leren elkaar na jaren op dezelfde positie ook beter kennen en vertrouwen. Bosnië en Servië wissselen nu informatie uit en coördineren acties.

De resultaten zijn er naar. Vorig jaar werd een groep beruchte grenspendelaars opgepakt die, zodra ze lucht kregen van een onderzoek in het ene land, simpelweg hun toevlucht zochten aan de andere kant van de grensrivier de Drina.

Afgelopen jaar was mede door dergelijke samenwerking een recordjaar voor het oppakken van verdachten uit de Joegoslavische oorlogen van 1991-1995. Aanklagers zouden dat record dit jaar graag verbreken. Er zijn genoeg openstaande zaken. Behalve eigen onderzoeken en getuigenissen van overlevenden zijn er ook duizenden pagina's aan rapporten van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag doorgespeeld aan lokale aanklagers.

Het werk gaat langzaam. Het simpele feit dat Milidragovic drie jaar lang vrij kon rondlopen ondanks een openbare aanklacht in Bosnië, onderstreept dat. Ook is arrestatie nog lang niet hetzelfde als succesvol berechten. Vooral in Bosnië is er kritiek op slordig werk van aanklagers in de rechtszaal. Maar de tijd dat verdachten onbezorgd rondliepen is voorbij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden