Bosma wil promoveren op boek

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

PVV-Kamerlid Martin Bosma (50), die politicologie studeerde aan de UvA en sociologie in New York, overweegt op zijn tweede boek 'Minderheid in eigen land' te promoveren. Het net verschenen boek is niet onomstreden.

Politicoloog Meindert Fennema (69) zegt geïnteresseerd te zijn als zijn promotor indien Bosma het deel over de Nederlandse anti-apartheidsbeweging verder uitwerkt. Bosma schrijft uitvoerig over de in zijn ogen verfoeilijke 'blindheid' van de 'linkse goegemeente' voor de wandaden van het Zuid-Afrikaanse ANC toen dat eenmaal aan de macht was in 1994.

Fennema en Bosma kennen elkaar al langer. De inmiddels emeritus hoogleraar politieke theorie gaf Bosma in de jaren tachtig les op de Universiteit van Amsterdam. Fennema is overigens sinds begin dit jaar fractieleider voor GroenLinks in zijn gemeente Bloemendaal. Voor Bosma vormt dit blijkbaar geen beletsel.

Fennema ziet parallellen in het boek van Bosma met zijn eigen net verschenen boek 'Goed Fout' over de opkomst van provo en Nieuw Links en de geslotenheid van de CPN, de partij waarvan hijzelf 'te lang lid was'. Hij benadrukt dat zijn eigen boek een autobiografie is. "Bij een proefschrift komt wel wat meer kijken, maar reflectie door politici zie ik graag, ook door degenen van wie sommigen vinden dat ze niet deugen."

Letter & Geest

Interview met Martin Bosma

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden